Primăvara poate fi un anotimp viclean. Cine mergea la Farmacia Nr. 38 din colţ pentru a-şi trata răceala de sezon?

03 aprilie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
sursa-Cartierul Evreiesc

De Calea Văcăreşti sau străzile Căuzaşi şi Labirint se mai aude şi azi, dar este vorba de nume rătăcite printre cartierele oraşului nou, dezvoltat sub regimul comunist.
Imaginea surprinde un tramvai ieşind din Piaţa Căuzaşi şi parcurgând intersecţia celor trei artere pe care le-am pomenit mai sus. Piaţa era un reper în cartier, atât în contextul vechiului oraş, cât şi al structurării Centrului Civic. Bd. Victoria Socialismului (Bd. Unirii de azi) traversează amplasamentul ei de la vest la est, în timp ce pe direcţia transversală nord-sud a fost imaginat axul compoziţional Biblioteca Naţională – Magazinul Junior (azi clădirea Tribunalului Bucureşti).
În imagine, Calea Văcăreşti era cea cu liniile de tramvai, fugea la nord spre Piaţa Sf. Vineri, azi de Văcăreşti auzim doar dincolo de podul Timpuri Noi, spre Piaţa Sudului, zona lacului devenit deltă.
Strada Labirint pornea la dreapta, dincolo de tramvai, şi se oprea abia la biserica Delea Nouă din Calea Călăraşilor; azi, o frântură din vechiul traseu îi mai poartă numele, în rest a fost ori sistematizată şi redenumită Matei Basarab, ori rasă integral, cum e cazul acestui segment de început.
Strada Căuzaşi, avea şi ea linii de tramvai [edit: liniile erau scoase la momentul fotografiei, existaseră până pe la sfârşitul anilor ’50]; strada era cea care pornea din intersecţie la stânga, spre vechiul IML „de pe Dâmboviţa” şi era o scurtă legătură între Calea Văcăreşti şi Splai, aproape de Piaţa Unirii; azi, traseul străzii este înghiţit total de gabaritul Bd. Unirii, între tribunal şi aripa Splai a magazinului Unirea. Denumirea fostei străzi supravieţuieşte însă pe harta Bucureştiului prin Aleea Căuzaşi, o redenumire a unui segment parte din fosta str. Mircea Vodă… Încurcate lucruri, nu?

foto: Paul Filip

Din arhiva personală Cartierul Evreiesc

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign