Vă reamintiți Hala Unirii?

23 aprilie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Cei mai boșorogi, așa, ca mine, vă reamintiți Hala Unirii. Evident, inspirată de Halele din Paris(au fost în mai multe locuri, dar construite cam în același timp, din motive evidente, și cu aceleași materiale, tehnologii și soluții constructive). Ei bine, în anii 1960-1970 au început să fie dărâmate. Printre altele Centrul Cultural Pompidou este construit pe locul lăsat liber de Halele Centrale. Am apucat să le văd, în 1974, cu puțin timp înainte de a fi puse la pământ. Jalea era cam aceeași ca la București, când au fost dărâmate construcțiile de pe Uranus.

În ultima fotografie Hala Unirii din București, probabil pe la sfârșitul anilor 1970.

de Constantin Gheorghe

”Les Halles de Baltard, construites de 1854 à 1874, puis terminées en 1936 avec 2 nouveaux pavillons, sont la dernière mouture d’une tradition commencée au XIIème siècle : des bâtiments en dur, abritant un marché au cœur de la ville.

Ces Halles sont d’abord au nombre de 10. 6 pavillons d’un côté, 4 de l’autre, séparés par ce qui deviendra la rue Baltard dans le prolongement de la rue du Pont Neuf. Ces pavillons communiquent entre eux par des allées couvertes.
Des centaines de photos ont montré l’activité grouillante qui s’y déployait de jour comme de nuit. Sans parler de la description qu’en a faite Zola dans « Le Ventre de Paris ».

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign