Ce ar trebui și ce nu ar trebui să însemne Centenarul Marii Uniri…

21 mai 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Societate

În ultima vreme suntem martorii unei adevărate țopăieli mediatice având ca temă Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Cea mai joasă și mai ineptă și ofensatoare expresie a acestei țopăieli o constituie clipurile publicitare ce rulează înnebunitor la toate posturile de televiziune.
Băncile, lanțurile de farmacii și de hiper-market-uri și chiar fabricile de cârnați și de bere se întrec în a folosi cu nerușinare Centenarul pentru a face reclamă produselor lor.
Se difuzează, seară de seară, chiar o reclamă care ne spune că Ziua Națională a României ar trebui să se sărbătorească vara, pentru ca românii să poată încinge grătarele cu mititei și alte cărnuri cumpărate de la un anumit lanț de hiper-market-uri și pentru că iarna „vinul și țuica se strică prin fierbere”… iar „micul ar trebui să fie simbolul nostru național”!

O asemenea tâmpă, ofensatoare și mercantilă de joasă speță utilizare a unui eveniment unic în istoria oricărei nații și cu care noi avem norocul și onoarea a fi contemporani nu face decât să golească de conținutul său excepțional Centenarul Marii Uniri, să – l banalizeze, să – l ducă în derizoriu, transformându-l într – un mărunt prilej de promovare a unor interese comerciale meschine.

Din fericire, prin țopăiala mediatică cu bere, mici, cârnați și bănci mai reușesc, din când în când, să mai răzbată și gesturi de adevărată simțire românească.
Mai există și români pentru care Centenarul înseamnă un prilej de rememorare a faptelor mărețe de atunci, de închinare în fața memoriei Eroilor și a personalităților excepționale care au înfăptuit România Mare.

O astfel de persoană este Teodora, o elevă de clasa a X-a de la Liceul de artă „Dimitrie Paciurea”, care a găsit de cuviință să omagiere Centenarul pictând două minunate portrete, cel al Regelui Ferdinand I Intregitorul și cel al Reginei Maria.
Lucrările în ulei pe un fundal de foiță de aur dau impresia unor icoane.
Expresia darză și privirea neînduplecată a Regelui Intregitor, care, împotriva obârșiei sale germane și a unor împrejurări potrivnice pe care alții le-ar fi găsit insurmontabile, a știut să lupte fără preget, fără să dea înapoi pentru împlinirea idealului național românesc, această icoană a Marii Uniri este întregită de chipul blând, dar cu o expresie de hotărâre și neînfricare al Reginei Maria, cea care a știut să îngrijească răniții de pe front, dar și să poarte o diplomație cu adevărat regală cu primul ministru francez Clemanceau , supranumit „Tigrul”, la Conferința de pace de la Paris ce a urmat războiului, obținând „partea leului”, cum s-a exprimat Clemanceau.

Deși nu este o pasionată cercetătoare a istoriei noastre, Teodora a studiat toate fotografiile cu Regele Ferdinand și Regina Maria pe care le-a putut găsi, și, în ciuda calității slabe a imaginilor acelor vremi, a reușit să capteze pentru a le reda, apoi, pe pânză, personalitățile celor doi suverani ce au contribuit decisiv la crearea României Mari.

Cele două tablouri ale Teodorei au luat drumul Basarabiei, una dintre bucățile de țară sfâșiate din trupul sfânt României Mari de către Hitler și Stalin prin odiosul Tratat Ribentrop – Molotov, fiind dăruite Primăriei Chișinăului.
O altă asemenea inițiativă ce vine să ne aducă aminte de adevărata semnificație a Centenarului este cea a unei românce de origine basarabeana, profesor universitar Rodica Ursu.
Este vorba despre patru planșe interactive ce abordează tematica Marii Uniri.
Una dintre ele este dedicată monumentelor închinate Eroilor Marelui Război de Întregire a Neamului.
Celelalte trei sunt dedicate marilor personalități și evenimentelor care au dus la crearea României Mari, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Țara Mamă.

Pe lângă hărți, fotografii, documente care vorbesc despre eroii, personalitățile și faptele vremii Întregirii Neamului, profitând de înlesnirile societății informaționale, doamna profesor Rodica Ursu a înglobat în aceste planșe și o serie de coduri QR.
Prin simpla lor scanare cu smartfone-ul privitorii au acces la o platformă ce oferă informații succinte asupra monumentelor, personalităților, Eroilor și evenimentelor Marelui Război de Întregire ce a dus la realizarea Marii Uniri și la împlinirea visului de aur al românilor, România Mare.
Planșele au făcut turul școlilor bucureștene, prin grija Primăriei Capitalei, fiind un bun prilej pentru elevi de a accesa informațiile privind aceste evenimente cruciale ale istoriei noastre pe calea cea mai facilă, cu ajutorul tehnologiei informației.

Cred cu tărie că asemenea demersuri sunt cele care ar trebui promovate!
Cred cu tărie că trebuie să nu lăsăm mercantilismul meschin și prostul gust să întineze acest eveniment unic în istoria noastră și cu care avem norocul și onoarea a fi contemporani!
Să ne întoarcem la adevărata simțire românească și să ne închinăm în fața memoriei Eroilor și personalităților care, prin lupta și jertfa lor au făurit România Mare, cu un veac în urmă, căci pe oasele lor se sprijină această țară ca pe umerii unor uriași!

sursa-http://bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign