Imagine inedită de la ultimul 10 Mai sărbătorit oficial ca Zi Națională a României, în 1947: pe platoul din dealul Patriarhiei, în fața catedralei patriarhale din București, oficialitățile asistă la o defilare militară.

10 mai 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

În centrul imaginii, șeful statului de atunci, regele Mihai, iar lângă el președintele Consiliului de Miniștri (premierul), Petru Groza. Pe 30 decembrie 1947 regele Mihai urma să abdice forțat și să fie proclamată Republica Populară Română (RPR), care și-a stabilit ulterior Ziua Națională la 23 August, prin Constituția RPR din martie 1948.

10 Mai a fost, din 1866 până în 1947 inclusiv, Zi Națională a României, cu triplă semnificație:

• 1866: venirea pe tronul Principatelor Unite a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, un prinț din regatul Prusiei

• 1877: ratificarea de către domnitorul Carol a Declarației de Independență a României citită de prim-ministrul Mihail Kogălniceanu cu o zi înainte în plenul Parlamentului

• 1881: ridicarea României la rang de regat și proclamarea lui Carol prim rege al României (fondarea dinastiei române)

Dincolo de toate patetismele și nostalgiile după regi, regine, prinți și prințese ca-n povești, e regretabil că la aproape 29 de ani de la prăbușirea regimului comunist 10 Mai n-a fost restaurată ca Zi Națională. Ziua Independenței e mult mai relevantă din punct de vedere istoric ca Ziua Marii Uniri (1 Decembrie 1918), pentru că Independența a pavat calea spre Unire. Bine, nouă ne convine și argumentul meteo, e mult mai binevenită o zi liberă pe soare și cald decât una pe frig și îngheț.

România e un caz aparte, un stat independent care nu-și serbează Ziua Independenței ca Zi Națională.

foto: arhiva Agerpres

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign