Interviu cu Irina Furdui

07 mai 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Ne aflăm împreună, spectatori și realizatori, în fața unei noi provocări, „Colombina se întoarce!” Cum ați simțit feedback-ul pe care l-a avut spectacolul „Arlechino și Colombina?” Era nevoie de o continuare?

„Arlechino și Colombina” este un spectacol vesel, care a adus bucurie atât interpreților cât și publicului.

Întotdeauna cred că este nevoie să ducem mai departe dragostea pentru povești frumoase și pentru o muzică din alte epoci, pe care nu prea mai avem ocazia să o ascultăm în alte locuri.

„Colombina se întoarce” nu este o continuare a celuilalt spectacol, ci este o continuare a ideii de a face cunoștință cu o lume magică – aceea a poveștilor muzicale.

Fascinantă adaptarea cu ancorarea în cotidian. Reprezentații cu aplauze frenetice la scenă deschisă, momente amuzante care veneau din realitatea secolului nostru, fac deliciul publicului. Jocul interactiv este secretul? Unul dintre secrete?

O să încep cu sfârșitul, apoi o să vă explic și de ce. Secretul este sinceritatea.

Copiii de astăzi sunt foarte bine ancorați în realitate, trăiesc într-o epocă hipertehnologizată, totul este rapid, informația este la îndemână. Atunci, și ideea de spectacol trebuie să vină în întâmpinarea acestui public tânăr și curios.

Nu stiu dacă neapărat ancorarea în cotidian este rețeta de succes. Este important să vedem povești contemporane, dar să vedem și povești care să ne recreeze epoci uitate.

Important este ca situațiile pe care le vedem pe scenă să fie adevărate. Să ne putem raporta la personaje. Copilul să simtă că și el face parte din poveste. Să fie fascinat. Să se regăsească măcar într-unul din personaje.

Spectacolele OCC transmit la un nivel profund mesaje pozitive pentru cei mici. Să fii curajos, să fii adaptabil, să fii curios…

 

Ce aventuri ne pregătește Colombina și de ce ar trebui să vină prichindeii la spectacol?

Colombina se întoarce cu o poveste plină de peripeții. De data aceasta vom păși într-un tărâm magic, plin de aventuri și de vise.

Păstrați aceiași eroi/actori sau distribuția e schimbată?

Distribuțiile se fixează în funcție de tipologia vocală cerută de partitură și în funcție de disponibilitatea artiștilor. Uneori, soliștii pot să rămână aceiași, alteori echipele se modifică. Dar nu vă faceți griji, eroii principali atât de îndrăgiți au rămas Arlechino și Colombina.

Nu sunteți doar regizor, ci și violonistă, ați făcut parte din formația medievală Truverii, acum cântați cu Ducu Bertzi. Care este ipostaza în care spiritul dvs. se regăsește cel mai bine?

Pasiunea pentru muzică și cea pentru scenă au existat din copilărie, iar dorința de a mă dezvolta pe mai multe planuri, m-a făcut să tot adaug de-a lungul vieții noi activități artistice. Vioara este sursa mea de liniște și fericire, regia este întruchiparea bucuriei de-a face parte dintr-o echipă, de a lucra cu oameni talentați si calzi. Mai nou, am intrat într-un proiect (o colaborare a OCC cu parteneri internaționali) prin care ne dorim să aducem în școlile din România conceptul de teatru de improvizație.

E greu să pui în scenă spectacole pentru copii? Care e diferența între acest public și cel matur, avizat?

Este o muncă deosebită cea care vizează copiii. Ei sunt sinceri. Sunt un public interactiv. Nu au cutume legate de participarea la actul artistic. Povestea pe care o văd este reală pentru ei, situațiile le percep ca fiind adevărate și trăiesc cu ochii mari și inimile deschise toate aventurile care se perindă prin fața lor.

Publicul matur are alt tip de așteptări. Vizează tehnica actoricească a artiștilor, virtuozitatea soliștilor, modul în care este realizat conceptul regizoral, calitatea decorurilor și multe alte detalii.

Întorcându-ne la copii, ei bine, când s-a terminat spectacolul se vede clar dacă au trăit sau nu povestea.

Ce v-ați mai dori să vedeți pe scena OCC în regia dvs.?

Cine știe ce îmi pregătește viitorul? Încă nu știu cum să răspund la această întrebare, dar sunt convinsă că mă așteaptă proiecte minunate.

Interviu realizat de Dana Macsim

Foto arhivă personală

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign