INTERVIU | Sofia Sitaru – Onofrei: ,, Opera Comică pentru Copii înseamnă începutul carierei mele ca balerină profesionistă”

09 mai 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

În pauza repetiţiei pentru spectacolul ,,Don Quijote”, care revine pe scena Operei Comice pentru Copii pe 12, 13, 19 şi 20 mai, m-am întâlnit cu Sofia Sitaru – Onofrei. Încă la liceu, reuşeşte să îşi facă timp şi pentru cariera sa profesională şi are în palmaresul său multe medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale.

Cum au fost primii tăi paşi de dans?

Am început ca orice fetiţă, care se uită la Barbie şi spune că vrea să devină balerină. Mama m-a îndrumat pe acest drum, m-a susţinut mereu şi îi sunt veşnic recunoscătoare. Am început făcând cursuri la o şcoală particulară de balet, apoi liceul vocaţional.

Ai câştigat numeroase premii la competiţiile naţionale şi internaţionale de balet clasic şi dans contemporan. Care crezi că este cheia acestor rezultate?

Cred că orice rezultat pe care l-am avut a fost datorită muncii depuse, dar şi pasiunii, îmi dau tot interesul şi pun tot suflet în ceea ce fac.

Eşti în pragul examenului de bacalaureat, cum reuşeşti să îţi împarţi timpul?

Este foarte greu şi solicitant, mai ales acum la sfârşit de stagiune, pentru că se adună multe în program şi trebuie revizuite, puse la punct. Am un program încarcat, mă împart între Opera Naţională, Opera Comică pentru Copii şi liceu, dar mă descurc pe cât de bine pot şi mă împac cu faptul că mai este foarte puţin.

Ce vrei să faci după ce termini liceul?

După terminarea liceului vreau să dau examenul de admitere la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ,,I.L.Caragiale” , la secţia de coregrafie şi să continui să fac parte din echipa Operei Comice pentru Copii.

Ce sacrificii ai fost nevoită să faci pentru a ajunge la acest nivel la vârsta ta?

A fost sacrificat timpul meu liber, de a ieşi la o cafea, la un film, de a cunoaşte persoane noi. Doar că nu aş putea să mă plâng foarte tare de lucrurile acestea, pentru că am cunoscut persoane noi  în teatru şi din colegi mi-au devenit prieteni şi nu resimt atât de mult sacrificiile pe care le fac.

Unde visezi să ajungi?

Visez să ajung să dansez pe cele mai mari scene ale lumii şi să mă împac profesional, să ştiu că tot ce am făcut de-a lungul timpului a ajuns să fie răsplătit pe măsură. Îmi doresc să fiu mândră de mine când mă uit în spate.

 

,,Don Quijote” revine pe scena Operei Comice pentru Copii…

În reprezentaţiile anterioare nu am făcut parte din distribuţie, acum este debutul meu ca solistă în acest spectacol. Interpretez rolul Kitri şi sunt emoţionată, este spectacolul meu preferat de până acum din tot repertoriul clasic şi mă bucură faptul că am acestă oportunitate de a interpreta acest rol. Kitri este un personaj plin de energie, de poftă de viaţă.

Te afli la vârsta adolescenţei, crezi că este un avantaj acest lucru în relaţia cu publicul format din copii?

Da, înţeleg mai bine ce ar vrea copiii să vadă pe scenă şi ce îi amuză pe ei.

Ce înseamnă pentru tine Opera Comică pentru Copii?

Opera Comică pentru Copii înseamnă începutul carierei mele ca balerină profesionistă. Le mulţumesc tuturor că mi-au acordat încrederea de a interpreta roluri de prim-solistă, la o vărstă destul de fragedă, aveam 17 ani când am început. Aici am căpătat experienţă de scenă şi am început să mă ,,şlefuiesc”.

În care stil de dans te regăseşti mai mult, balet clasic sau dans contemporan?

Cred că baletul clasic are nişte limite, dar nu există niciun moment în care să fii perfect şi să nu mai ai nimic de îmbunătăţit. Dansul contemporan nu impune aceste bariere ale verticalităţii. Mie imi place foarte mult neoclasicul, fiind o combinaţie între baletul clasic şi dansul contemporan.

Care este variaţia ta preferată?

Sunt mai multe, variaţia lui Kitri din actul al III-lea şi variaţia Lebedei Negre tot din actul al III-lea.

În ce spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii ţi-ar plăcea să fii distribuită?

Mi-ar plăcea să interpretez rolul Albei ca Zăpada, din spectacolol realizat de Corina Dumitrescu.

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign