Da, știm, probabil nu intereseazxă pe nimeni în toată isteria publică actuală, dar ziua de 11 Iunie chiar merită menționată, poți citi în postarea asta de ce.

11 iunie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

 În secolele 19 și 20 chiar s-au întâmplat lucruri extrem de importante în ziua asta, așa că așteptăm să vedem ce se va întâmpla peste 30 de ani, pe 11 Iunie 2048.

Între timp, te rugăm nu da Share, să nu stricăm feed-ul plin de mitingul, contramitinguri etc. cu ceva cultural/istoric.

[11 IUNIE] Pentru că mai nimeni nu spune ceva, mai ales din zona oficială, spunem noi: 11 iunie e o zi extrem de importantă în istoria României. Pe 11 Iunie s-au întâmplat lucruri esențiale și în secolul 19, și în secolul 20:

► 11 IUNIE 1848. Are loc adunarea de pe Câmpia Filaretului (actual amplasament al Parcului Carol I). Se citește Proclamația de la Islaz, Câmpia Filaretului devine Câmpia Libertății, apoi mulțimea se îndreaptă spre palatul domnitorului Gheorghe Bibescu din Piața Mare (clădire dispărută din actuala Piața Unirii). Strada 11 Iunie din capitală, deși nu exista la vremea Revoluției, amintește de acest marș. Știind că a pierdut sprijinul armatei, Bibescu semnează Proclamația, care va deveni noua Constituție, apoi abdică. Proclamația de la Islaz cuprinde programul Revoluției din Țara Românească, între prevederi fiind eliberarea robilor și împroprietărirea țăranilor, reducerea corupției, răspunderea miniștrilor, educație universală, abolirea pedepsei cu moartea, libertatea presei, egalitatea tuturor cetățenilor indiferent de naționalitate și de religie.

 

► 11 IUNIE 1948. Marea Adunare Națională votează Legea nr. 119 pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi. Se naționalizează toate bogățiile subsolului care nu se găseau în proprietatea Statului la data intrării în vigoare a Constituției Republicii Populare Române (aprilie 1948), precum și întreprinderile individuale, societățile de orice fel și asociațiile particulare industriale, bancare, de asigurări, miniere, de transporturi și telecomunicații. Termenul „naționalizare” a fost folosit deliberat eronat de autoritățile comuniste, în scop propagandistic. De fapt, a avut loc o confiscare, pentru că foștilor proprietari nu le-a fost acordată nicio compensație materială sau morală.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign