,,Sunetul muzicii” a răsunat în inimile tuturor

05 iunie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Unui copil nu trebuie să îi spui să fie cuminte, ci să fie fericit. Fericirea pe care toată lumea o caută, uneori prea departe şi oamenii uită să se bucure de ce au. Musicalul ,,Sunetul Muzicii” le reamintește oamenilor că nu trebuie să mai trăiască superficial, cu feţele luminate de ecranele telefoanelor. Chiar dacă am evoluat, am rămas aceiaşi, cu aceleaşi probleme, temeri şi bariere, dar dacă îţi deschizi sufletul totul iese la lumină şi îţi găseşti libertatea.

Musicalul, compus  în 1959, de  Richard Rodgers, pe  versurile  lui Oscar Hammerstein, este bine-cunoscut din celebrul film american ,,Sunetul Muzicii” cu Julie Andrews și Christopher Plummer… . Însă montarea de la Opera Comică pentru Copii și-a propus o altă viziune, în care toţi copiii, dar şi adulţii cu nostalgia copilăriei lor au fost chiar personaje figurante în creaţia lui Răzvan Mazilu.
Și scopul a fost atins: muzica a vibrat în sufletele tuturor, dansul a generat emoţie pură, iar momentele de teatru au completat puzzle-ul.

Razvan Mazilu este un artist complex- dansator, coregraf și regizor. În ultimul timp spectacolul de tip musical este singurul pe care-l montează consecvent în România, de acesta dată, creaţia lui a ajuns la Opera Comică pentru Copii. Regia, coregrafia şi costumele stau sub aceeaşi semnătură – Răzvan Mazilu, iar decorul este imaginat de Sabina Spatariu. Din acest motiv sensul spectacolului este pictat în aceeaşi ,,culoare” și are un sens unitar.

De la un sunet porneşte spectacolul cu o imagine foarte puternică, măicuţele cu lumânări în mână cântă printre spectatori. Şi da, cântă muzică religioasă, un lucru inedit. Oare la câte spectacole se promovează azi credinţa? Dumnezeu este cel care pune ordine în lume, aşa cum a pus ordine şi în viaţa Căpitanului Von Trapp… i-a scos-o în cale pe Maria. Tânăra care se pregătea să-și depună jurământul de călugăriță și care a reuşit să îl readucă la viață și la o relaţie de normalitate cu cei şapte copii ai săi. Iar ,,nodul” a fost desfăcut prin muzică.

Un spaţiu luxuriant a creat Răzvan Mazilu – statui albe imense, împodobite cu flori roz, un pat de poveste, candelabre şi o ramă de tablou în care se văd idilic munții și care pe parcursul spectacolului îndeplineşte multe rezolvări scenice. În asemenea decor, costumele specifice acelor ani, nu puteau să lipsească. Cu toată acestă imagine de ansamblu fastuoasă, interpretarea actorilor nu a fost umbrită.

Muzică, dans şi teatru şi o distribuţie din care au făcut parte copii.  Dacă ţi-ai fi pus mâna la ochi în momentele muzicale, nu ai fi crezut că cei care interpretează sunt chiar nişte copii.
Chiar dacă sunt multe scene de neuitat, cele mai puternice sunt chiar cele în antiteză. Căpitanul Von Trapp îşi punea copiii să meargă în marş și fiecare în parte răspundea la un alt sunet de fluier. Acestă imagine, o poţi înţelege cu adevărat după ce îi descoperi umanitatea Căpitanului. Maria readuce muzica în casa lui, iar omul dur şi sever cântă împreună cu cei mici. Daniel Pascariu în rolul lui Von Trapp, înconjurat de corul copiilor, a construit un personaj cu o evoluţie extraordinară.  În prima scenă dintre cele două este un om închis în el, iar în a doua ajunge să se bucure de bucuria copiilor. Oana Şeban (Maria), a avut un rol destul de liniar, dar foarte solicitant din punct de vedere vocal. Firavă şi sinceră l-a schimbat pe Căpitan doar oferindu-i iubire. Fiecare om poate fi ,,salvat”, trebuie doar să îl iubeşti!

Pe planul secundar, problemele politice din jurul celui de al Doilea Război Mondial… naziştii cu lanterne în mână îl caută printre spectatori pe Căpitanul Von Trapp, care refuză să pună steagul nazist și alege să fugă prin munți cu familia… apăsătoare atmosferă…iar svastica din fundal, a luat locul imaginilor idilice.

Toată povestea, într-un final, se transformă într-un tablou. Un tablou care pare oprit în timp, peste timp, în casa strănepoților…
,,Mami, dar de ce plângi?” – ultima replică le-a aparţinut copiilor.

Articol realizat de Andrada Popa

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii

1 IUNIE – 11:00
MARIA – Oana Șerban
MAICA STAREȚĂ – Andreea Iftimescu
CĂPITANUL GEORG VON TRAPP – Daniel Pascariu
MAX DETWEILER – Radu Ion
ELSA SCHRAEDER – Raluca Oprea
ROLF GRUBER – Adonis Tanța
LIESL – Mădălina Constantinescu
GRETL – Alexandra Mihai
MARTA – Antonia Pencu
BRIGITTA – Mara Săceanu
KURT – Rareș Popa
LOUISA – Smaranda Moisescu
FRIEDRICH – Paul Mititelu
SORA BERTA – Călina Epuran
SORA MARGARETA – Andreea Achilov
SORA SOPHIA – Rodica Ștefan
FRAU SCHMIDT – Otilia Panainte
FRANZ – Mihai Munteniță
HERR ZELLER – Rareș Lucaci
AMIRALUL VON SCHREIBER – Traian Măicănescu
Corul de călugărițe: Oriana Bîrlădeanu, Francisca Bulai, Rodica Bunea, Diana Hurjă, Melania Gheorghe, Milanka Noveska

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign