Clapele albe şi negre ale pianului au vibrat în sufletele noastre şi ne-au răsunat în minte

09 iulie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Mihaela Ursuleasa a început să cânte de mică, talentul i-a fost decoperit de tatăl ei, iar pregătirea sa muzicală s-a desfăşurat la Viena. Artista ne-a părăsit mult prea devreme, la vârsta de 33 de ani a plecat în ceruri, să le cânte îngerilor la pianul lui Dumnezeu… a fost considerată copilul-minune pentru maturitatea sa interpretativă și tehnica strălucitoare pe care o avea nativ. Opera Comică pentru Copii a organizat un concurs internaţional de pian, aflat la prima ediţie, care îi poartă numele şi care îi îndeplineşte dorinţa mamei şi fiicei ei, de a organiza un concurs în memoria artistei.

De pe 1 până pe 7 iulie, 31 de copii şi adolescenţi din România, Austria, Australia şi Germania – au cântat la acelaşi pian, în salonul Mozart, sub privirile juraţilor şi a spectatorilor fideli ai Operei Comice pentru Copii. În aceste zile a fost descoperită o nouă generaţie de pianişti, foarte pasionaţi şi dispusi să-şi sacrfice copilăria studiului muzical. Juriul a fost compus din personalităţi ai muzicii, din cei care au ajutat-o pe Mihaela Ursuleasa în evoluţia sa profesională: Heinz Medjimorec – preşedintele juriului, a fost primul profesor de pian al Mihaelei după ce a plecat din Romnânia; Pierre Sublet – profesorul ei de la Conservatorul din Berna; Vinciu Morariu – singurul jurat român şi una dintre cele  două prietene din copilărie ale Mihaelei – Ferhan Önder.

Prima zi a concursului şi primele emoţii în memoria Mihaelei…. În sala Mare a Operei Comice pentru Copii s-a desfăşurat concertul de deschidere susţinut de cele două surori gemene din Turcia – Ferhan şi Ferzan Önder.  Legătura specială dintre cele două surori gemene a fost transmisă prin muzica lor,  dar înainte de momentul muzical au vorbit cu vocea tremurată despre prietena lor; ,,Chiar dacă era tristă, avea mereu un zâmbet frumos pe chip!”

Concursul a fost structurat în 4 categorii de vârste (7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani și 16-18 ani) , astfel toţi concurenţii au avut şanse egale. Înainte de intrarea în sală, fiecare copil era încurajat de părinţi, fiecare părinte trăia emoţia copilului… a fost un adevărat schimb de emoţii. După salutul publicului, aşezaţi la pian, toţi concurenţii se detaşau de lumea exterioară, iar  fiecare notă muzicală transmitea o emoţie… emoţie pură de copil. Juraţilor le dansau ochii pe fiecare moment muzical al concurenţilor şi mâna cu pixul pe foaie, unde au notat nivelul fiecăruia. Misiunea juraţilor a fost foarte grea, pentru că nivelul tehnic  a fost unul peste aşteptări. Cel mai impresionant este că fiecare concurent şi-a trecut momentul muzical prin propriul filtru, şi-au deschis sufletele în faţa publicului, au transmit prin muzică propria personalitate şi nu în ultimul rând au transims o poveste, pe care noi, cei de pe scaune o imaginam diferit… asta este frumuseţea muzicii – are atât de multe mesaje de transmis pe care le primeşti cu adevărat doar atunci când asculţi cu inima.

Şi… vorba aia ,,după muncă şi răsplată” , câştigătorii au primit premii în valoare de 4.000, 3.000 și respectiv 2.000 de euro, plus Marele Premiu „Mihaela Ursuleasa”, în valoare de 5.000 de euro și un premiu special de 500 de euro oferit de cea mai bună prietenă a marii pianiste, violonista Patricia Kopatchinskaja. Gala de Încheiere a concursului s-a desfăşurat pe scena Teatrului Odeon, unde a participat și mama Mihaelei Ursuleasa.

Dar pe lângă premiile materiale, toţi copiii au câştigat experienţă, pentru unii acestă competiţie a făcut parte  din paleta primelor concursuri, pe care cu siguranţă nu îl vor uita niciodată… aşa cum nici noi, nu o vom uita niciodată pe Mihaela Ursuleasa.

 

Articol realizat de Andrada Popa

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign