Un nou caz revoltător de distrugere a Bucureștiului vechi, de data asta în Cartierul Evreiesc. Citiți postarea inițială și dați mai departe, în presă nu se vorbește aproape deloc despre asta. Bucureștiul vechi, din nou batjocorit de proprietarii de clădiri și autoritățile locale nepăsătoare.

19 iulie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi, Editorial

[DEMOLARE] Fostul Institut Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă, inițial Azilul „Elisabetheu” din Cartierul Evreiesc bucureștean, e demolat chiar în aceste zile. Utilajele au fost aduse deja lângă ruinele complexului de clădiri de pe străzile Ion Filibiliu și Romulus și demolarea a început. În colaj e fosta sinagogă a Azilului, care arată ca după bombardament, situația din 2012 vs. 2018.

Care e treaba cu aceste clădiri? Uite o scurtă cronologie selectivă:

• 2004: fostul sediu al azilului/spitalului e retrocedat Fundației Caritatea, fosta sinagogă rămânne în proprietatea statului, e retrocedată și ea ulterior

• 2008: complexul medical e închis și intră „în conservare”, începe o etapă lungă de degradare, se fură materiale, construcțiile sunt șubrezite și se prăbușesc parțial

• 2012: suntem primii care scriu pe larg despre dezastrul de la fosta instituție medicală din subordinea Ministerului Muncii .

• 2013: scriem din nou despre acest subiect, pentru că situația se agravează.

• 2014-2015: Fundația Caritatea, proprietarul, cere insistent demolarea imobilelor

• 2016: ONG-uri pe patrimoniu cer Direcției de Cultură din Primărie clasarea de urgență în lista patrimoniului, nu se întâmplă nimic

• 2017: în ianuarie, un incendiu distruge ce mai era din fosta sinagogă a Azilului, transformată ulterior în pavilion de spital.

• 2018: după ani buni de batjocorire a unor edificii relevante pentru o zonă istorică a capitalei, autoritățile constată că ansamblul e pericol public, stă să cadă și e focar de infecție. Ipocrizia nu are limite.

Complexul de clădiri putea să fie convertit foarte bine într-un hub cultural alternativ, muzeu, ceva util pentru comunitate, pentru turism în oraș, ceva relevant. S-a urmărit în schimb distrugerea edificiilor vechi pentru a valorifica terenul, cu concursul autorităților indiferente și opiniei publice majoritare complet dezinteresate de astfel de subiecte.

Poate au ceva de comentat primarul sectorului 3, Robert Negoiță (PSD), care n-a făcut nimic din 2012 încoace să salveze fostul spital și primarul general Gabriela Firea (PSD), care ne aburea că va salva vechiul cartier evreiesc etc. Salvare prin demolare.

foto jos: Ionuț Militaru

EDIT: considerând că s-ar putea păstra și restaura niște fațade deja distruse, cică ăsta ar fi proiectul rezidențial care se pregătește acolo, deci am avea de-a face cu o demolare parțială –> www.csa.com.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign