Una dintre marile rușini ale Bucureștiului: nicio administrație post-1989 nu a dorit să salveze Moara Asan, un complex industrial de final de secol 19 din zona Lizeanu.

09 iulie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi, Editorial

Una dintre marile rușini ale Bucureștiului: nicio administrație post-1989 nu a dorit să salveze Moara Asan, un complex industrial de final de secol 19 din zona Lizeanu. Din clădirile frumoase unde pe vremuri se făcea pâine pe bandă rulantă au rămas doar pereții, în cel mai bun caz. Incendii repetate, dispariția structurii de rezistență dar mai ales eșecul autorităților de a obliga proprietarul să pună în siguranță ansamblul-monument și ignoranța comunității locale au adus perimetrul în halul ăsta.

Sigur, niște ruine romantice dau bine în poze, dar vorbim despre una dintre fostele glorii industriale ale capitalei, care ar fi putut fi convertită în ceva actual, cu păstrarea edificiilor-monument și integrarea lor în contextul nou. Nu e cazul la București, unde cultura locală din ultimii 28 de ani cere demolarea clădirilor vechi valoroase și înlocuirea lor cu construcții care să aducă profit rapid, însă nu aduc niciun beneficiu pe termen lung orașului, pentru că n-au nicio valoare arhitectonică/istorică/culturală/etc.

Curând, ne așteptăm să fie Breaking News pe toate posturile TV că s-au prăbușit și ultimele clădiri din Moara Asan, sperăm doar că nu vor fi și victime, pentru că sunt suficienți inconștienți care merg la ședințe foto acolo, că arată „mișto”.

#priorități

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign