INTERVIU | Virginia Stamate: ,,Trebuie să slujeşti meseria pe care o faci şi să fie mai presus de scopurile tale personale”

27 iulie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

,,Hȁnsel şi Gretel”, ,,Flautul Fermecat” , ,,Peter Pan”, ,,Sunetul Muzicii” – sunt doar câteva din spectacolele în care aţi văzut-o pe Virginia Stamate la Opera Comică pentru Copii, iar din toamnă va fi Cotosman în ,,Motanul Încălţat”.

Când ai început să cânţi şi cum a fost drumul tău profesional?

Am început să cânt de când eram foarte mică, m-am născut într-o familie de artişti şi cumva totul a venit natural. Primele piese pe care le-am cântat erau din repertoriul de muzică clasică, pentru că asta auzeam în casă. La început era o pură plăcere, o pură imitaţie, nu mă gândeam că o să ajung să fac asta toată viaţa. Prima oară din domeniul muzicii m-am îndrăgostit de pian, după care a trebuit să renunţ şi pentru o perioadă am avut o pauză, dar mergeam la repetiţiile mamei mele şi la spectacole de operă. Cred că acolo s-a născut un fior puternic, care mai târziu s-a concretizat, în sensul că începeam să simt că mi-aş dori ca acea emoţie puternică pe care o primesc ca spectator în sală să pot la rândul meu să o ofer. Târziu, după vârsta de  20 de ani am început studiul profesionist al muzicii – vocea şi am descoperit o pasiune, dar care cred că a existat în mine dintotdeauna.

Cum a început colaborarea ta cu Opera Comică pentru Copii?

S-a întâmplat imediat după ce am absolvit masterul la Conservator. În ultimii doi ani l-am avut ca profesor la clasa de operă pe maestrul Cristian Mihăilescu, cu care nu întâmplarea, ci cred că Dumnezeu a făcut ca la un moment dat să lucrăm pentru examenul de clasă de operă fragmente din ,,Hȁnsel şi Gretel”, iar în vara anului în care am absolvit, masetrul Cristian Mihăilescu m-a întrebat dacă nu aş vrea să vin într-un proiect – ,,Hȁnsel şi Gretel”, la Opera Comică pentru Copii şi răspunsul meu fără să evit a fost: Daaaa! A fost o mare bucurie! Mai ales că propunerea a venit din partea unui om cu care am o relaţie extraordinară din punct de vedere profesional, este unul dintre regizorii cu care colaborez atât de bine, încât mi se pare că înţeleg din prima ce îmi cere. Este o chimie profesională care s-a născut din primul moment şi a fost o onoare pentru mine să vin ca prim pas într-o instituţie sub îndrumarea dumnealui.

Ce rol are muzica în viaţa copiilor?

Muzica are un rol esenţial în viaţa copiilor. Pe lângă faptul că eu cânt pentru copii şi pentru un public tânăr, am bucuria şi onoarea să predau la o şcoală de muzică şi observ că muzica ajută foarte mult la formarea celor mici.

Care este cea mai importantă lecţie pe care ţi-au oferit-o copiii?

Cum să fii sincer pe scenă, cum să fii sincer cu tine, cum să nu te faci că faci, ci să faci cu tot sufletul şi toată convingerea. Să fii adevărat!

Cum îţi imaginezi viaţa fără muzică?

Groaznică, ar fi un coşmar.

Cât de fragilă este limita pe scenă între bine şi rău?

Este şi nu este fragilă. Atâta timp cât cauţi neîncetat să fii autentic şi adevărat cu ce simţi, nu te prefaci că simţi şi cauţi adânc în tine emoţia nu cred că are cum să fie rău. Trebuie să slujeşti meseria pe care o faci şi să fie mai presus de scopurile tale personale.

Dacă ai avea o baghetă magică  ce ai vrea să schimbi la lumea noastră?

Cred că aş face în aşa fel încât fiecare om să vadă partea plină a paharului. Problema nu stă în ce avem sau în ce nu avem, ci în modul în care ne descurcăm cu ceea ce avem. Hai sa facem rai din ce avem!

Stagiunea viitoare se va deschide cu premiera spectacolului ,,Motanul Încălţat”, iar tu vei avea un rol important….

Da, am marea bucurie să fiu distribuită. Este un spectacol cu un subiect foarte frumos, o operă românească a mestrului Cornel Trăilescu şi aştept cu nerăbdare să îl punem în scenă şi să îl naştem sub îndrumarea maestrului Cristian Mihăilescu. Sunt sigură că o să fie o poveste captivantă pentru copii.

Ce rol are Opera Comică pentru Copii în viaţa copiilor?

Opera Comică pentru Copii este locul magic în care copilul poate să evadeze, este mult mai mult decât un desen animat, decât un film. Totul este live, spectacolele sunt la un înalt standard calitativ și profesional, cei mici au ocazia să cunoască personajele care le colorează copilăria la Tururile din Spatele Cortinei. Este minunat să strângi mâna cu unul dintre personajale tale preferate, au ocazia să intre în contact direct fizic şi emoţional. Este un loc în care cei mici se pot regăsi cu uşurinţă. Spectacolele Operei Comice pentru Copii sunt un Must-see!!

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign