Etapa „Space Age” în arhitectura românească: pavilion al Centrului de Odihnă „Eforie II” în 1959, realizat în Eforie Sud.

23 septembrie 2018 [Raiden] Societate

Etapa „Space Age” în arhitectura românească: pavilion al Centrului de Odihnă „Eforie II” în 1959, realizat în Eforie Sud.

► EFORIE SUD. Fondată în 1899 sub numele de Băile Movilă, stațiunea balneară s-a numit ulterior Carmen Sylva, după pseudonimul literar al Elisabetei, prima regină a României, soția regelui Carol I. Între 1950-1962 a purtat denumirea Vasile Roaită, în amintirea unui ceferist care, zice-se, sunase sirena la Atelierele CFR Grivița din București pe 16 februarie 1933, când a fost greva celebră. Din 1962 stațiunea se numește Eforie Sud.

 

► CENTRUL DE ODIHNĂ. Construit între 1958-1959 pentru a primi și mai multe persoane în stațiunea balneoclimaterică, face parte din etapa de dezvoltare postbelică a litoralului Mării Negre, când au apărut hoteluri, restaurante, teatre de vară și multe alte construcții moderne. Centrul de Odihnă „Eforie II” putea caza până la 2000 de vizitatori. La vremea inaugurării, în 1959, era cel mai mare realizat vreodată pe litoralul de la noi iar arhitectura îl plasa undeva la limita modernismului socialist la modă atunci, stil mult mai vestic decât ce se construia la București, de exemplu. Oferea vedere panoramică spre mare și ghiol, era dotat cu terenuri de sport și cinematograf în aer liber cu capacitatea de 1000 de locuri. Desigur că tot complexul a decăzut după 1989 și a ajuns în paragină. Presa locală relata în 2016 că se dorește transformarea lui într-un spa .

Lăsarea în paragină, mutilarea sau demolarea construcțiilor de la jumătatea secolului trecut de pe malul Mării Negre arată pe de o parte incapacitatea generațiilor actuale de a înțelege un stil minimalist extrem de funcțional și curat dar și dezinteresul de a dezvolta pe bune litoralul dincolo de Mamaia, să curgă turiștii ca pe vremuri.

foto: Arhiva digitală a Uniunii Arhitecților

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign