Exclusiv! Cum s-au sărbătorit Zilele Bucureștiului în ’59, când capitala a împlinit jumătate de mileniu.

[ZILELE BUCUREȘTIULUI] În fiecare an în septembrie capitala marchează prima sa atestare documentară, în 1459, pe un hrisov semnat de domnitorul Vlad Țepeș. București, garantat Dracula. În 1959 a fost o celebrare specială, s-au împlinit 500 de ani de la atestarea documentară, cifră rotundă. Autoritățile Republicii Populare Romîne (RPR) au sărbătorit evenimentul în Piața Republicii (actuală Piața Revoluției) și avem 2 poze de atunci:

► SUS. Afară, în spațiul din fața restaurantului Cina (actuală parcare din fața Trattoria Il Calcio), în fața unei scene ornate cu motive populare, oamenii asistau la un concert. Sună familiar? N-aveau logo al Bucureștiului atunci, dar pe centru trona mare cât toate zilele stema RPR. În lateral, steaguri naționale și steaguri ale Partidului Muncitoresc Romîn (PMR). Decor propagandistic tipic, dar cu accente tradiționale.

► JOS. În sala de concerte a Ateneului RPR (actual Ateneu Român) a avut loc o adunare solemnă la care reprezentanți ai autorităților centrale/locale și ai altor instituții (Academia RPR, Muzeul de Istorie al Orașului București, Facultatea de Istorie etc.) au ținut discursuri de la o tribună ornată tot cu stema RPR. Prezidiul era acoperit tot de steaguri ale RPR și PMR, iar fundalul era asigurat de flori, steaguri (iar) și un „500 București” scris cu caractere arhaice, bisericești. Sună familiar? În stânga se observă că fresca circulară din sala de concerte a Ateneului era acoperită de o cortină.

Ăia din ’59 erau fraieri, nu știau să cheltuiască eficient bugetul de evenimente al Primăriei, s-au limitat la niște chestii pur simbolice. Dacă ar mai trăi, le-am zice să învețe meserie de la ARCUB și CREART.

foto: arhiva Agerpres