Aripa Splai a Magazinului Unirea nouă-nouță, în 1989 și albia Dâmboviței complet sistematizată.

[UNIREA] Aripa Splai a Magazinului Unirea nouă-nouță, în 1989 și albia Dâmboviței complet sistematizată. Piața Unirii era unul dintre punctele principale ale noului centru civic, proiect urbanistic cu care regimul Ceaușescu a modificat substanțial centrul Bucureștiului în anii ’80.

► Magazinul Unirea, inaugurat în 1976, era inițial doar cât actualul corp central. Extensiile Călărași și Splai au fost adăugate în anii ’80 pentru a alinia construcția pe coordonatele și dimensiunile noi ale Pieței Unirii, total refăcută, extinsă și placată cu blocuri înalte. Corpurile noi ale Magazinului Unirea sunt mult mai slabe din punct de vedere stilistic decât corpul central, construit în stil internațional șaptezecist. În prezent nu se mai face nicio separație pentru că fațada e acoperită de branding.

► Dâmbovița a avut, până în anii ’80, vechile maluri de pământ pe care vegetația o luase razna și care ajuseseră insalubre. Amenajarea complexă a Dâmboviței în anii ’80 a creat Lacul Morii în nord-vestul capitalei, practic un lac de acumulare. Albia a fost lărgită și placată cu beton, s-a creat caseta de sub râu (pentru colectarea apelor pluviale/menajere) și au fost refăcute podurile. În poza aste e fix punctul unde râul de varsă în aval spre Biblioteca Națională, după ce subtraversează Piața Unirii. Dâmbovița rămâne un râu neprietenos care doar divide orașul în două și nu interacționează cu oamenii. Malurile nu sunt transformate în promenade, ca în alte orașe.

Actualul aspect al zonei Unirii a costat mult Bucureștiul, mai ales în termeni de arhitectură veche valoroasă din preajma pieței centrale a orașului. Azi locurile astea n-au nicio legătură cu ce-au însemnat înainte de anii ’80. Sacrificiul e cu atât mai relevant cu cât actualele autorități nu se ocupă suficient de salubritate aici, iar amenajarea spațiilor pietonale e pestriță și kitschoasă. Odată cu refacerea din 2018 a fântânilor din Piața Unirii s-a mai dat o lovitură unității ansamblului de arhitectură pentru că acele fântâni nu mai respectă proiectul inițial și par ceva inserat forțat. Răul făcut de regimul Ceaușescu în anii ’80 la Unirii e ireversibil însă zona asta ar putea fi un pic mai ok dacă s-ar vrea.

foto: arhiva Agerpres