În 1944 a fost o Sfânta Parascheva mai specială: racla cu moaștele a fost adusă la București și plimbată pe străzile capitalei cu tot cu sobor de preoți, armată și mulți credincioși însoțind procesiunea până în dealul Patriarhiei.

19 octombrie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

În 1944 a fost o Sfânta Parascheva mai specială: racla cu moaștele a fost adusă la București și plimbată pe străzile capitalei cu tot cu sobor de preoți, armată și mulți credincioși însoțind procesiunea până în dealul Patriarhiei. Totul se petrecea pe fundalul unui oraș recent bombardat, care abia încerca să înceapă să-și revină. Uite două cadre relevante:

► SUS. Piața Palatului Regal (azi Piața Revoluției), cu Fundația Regală (azi Biblioteca Centrală Universitară) avariată grav de bombardamente. A fost reparată dar a suferit iar distrugeri în decembrie 1989 când a devastat-o un incendiu apoi iar reparată, în anii ’90. Nici statuia regelui Carol I nu scăpase nelovită de bombardamente. Era statuia originală din 1939 care urma să fie dată jos după abdicarea regelui Mihai la 30 decembrie 1947. Azi în piață e o replică foarte slabă din 2010 a statuii lui Carol, ianugurată de autorități cu girul casei regale.

► JOS. Piața Brătianu (azi Piața Universității), cu monumentul lui I. C. Brătianu în plan median și Palatul Suțu (Muzeul Municipiului București) pe fundal. Monumentul Brătianu a fost și el distrus după 1947. Există promisiuni de refacere a lui în rondul de la Universitate și sincer ne sperie perspectiva asta pentru că avem experiența jenantă cu refacerea statuii lui Carol. Palatul Suțu e bine-mersi însă expoziția permanentă de la muzeu e jalnică și nu poate face nici măcar bucureștenii să priceapă ce-i cu orașul ăsta.

Mulțumim cuvioasei Parascheva că datorită ei avem cadrele astea foarte bune cu Bucureștiul în toamna de după bombardamentele aliate din primăvara lui 1944 și bombardamentele germane din vara aceluiași an.

foto: arhiva Agerpres

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign