O clădire despre care nu se vorbește deloc, fost simbol și instituție esențială a Bucureștiului: primul sediu al Salvării (Ambulanța), de pe splaiul Dâmboviței.

15 octombrie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

[AMBULANȚA] O clădire despre care nu se vorbește deloc, fost simbol și instituție esențială a Bucureștiului: primul sediu al Salvării (Ambulanța), de pe splaiul Dâmboviței. Se găsea pe malul drept, între Izvor și Piața Națiunile Unite de azi.

► BACKGROUND. Societatea de Salvare se înființează în 1906 la inițiativa doctorului Nicolae Minovici, dar fără un sediu propriu. În 1908 primește gratuit clădirea azilului de pe Splaiul Mihai-Vodă, pe malul Dâmboviței, stabiliment înființat de Theodora, soția ziaristului de origine italiană Luigi Cazzavillan (1852-1904), fondator al ziarului „Universul” și promotor al presei scrise moderne în România.

► CLĂDIREA. Azilul nou-nouț, din 1905, e în stil neoclasic francez, foarte la modă în epocă, având o curte în formă de „U” și cupole pe corpurile laterale, vizibile în linia Splaiului dominat pe atunci de case de joasă înălțime. Fațada bogat ornamentată urmnează liniile simetriei specifice stilului. Probabil că azi clădirea asta ar fi fost monument istoric.

► EVOLUȚII. Salvarea funcționează bine în sediul dobândit, însă un corp nou, din anii ’20, lipit de vechiul azil, e bombardat și distrus în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Regimul comunist postbelic instalează în sediul inițial al Salvării tot o instituție medicală – Spitalul Sportivilor, care funcționează până spre începutul anilor ’80. Reconfigurarea zonelor adiacente noului centru civic ceaușist în anii ’80 duce la construirea de blocuri pe Splaiul Independenței, între Parcul Izvor și Piața Națiunile Unite. Sediul inițial al Salvării e demolat și pe locul lui apare un bloc masiv, anonim, azi cu un restaurant Springtime la parter.

Pentru că autoritățile promovează cultura greșit și oricum doar superficial mai ales în acest „An Centenar” cu care ne tot sufocă, nu există un demers autentic de menținere vie a memoriei locurilor dispărute din București, în special acolo unde au fost instituții relevante. Pe blocul cu Springtime nu e nici măcar o placă să amintească ce era acolo înainte.

cc IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania
Ministerul Afacerilor Interne, Romania

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign