Pe o scară de la 1 la 10, unde 10 e maximul, cât de regali vă simțiți știind ce a făcut ARCUB pentru voi?

31 octombrie 2018 [Raiden] Bucurestii noi

[MINCIUNĂ] Da, știam deja că ARCUB minte și toacă bugete astronomice pe chestii care n-au impact cultural real la nivelul bucureșteanului de rând. Nu, concertele și festivalurile nu se pun. A crăpa burgeri în timp ce asculți muzică nu e cultură. Totuși, ce au făcut acum e la un alt nivel.

► SITUAȚIA. ARCUB anunță că aduce la sediul de pe Lipscani (da, perpetuează minciuna că ăla e Hanul Gabroveni, chiar dacă nu e) coroana regală a României. Știți voi, artefactul făcut pentru Carol I în 1881 din oțelul obținut de la un tun turcesc capturat de armata română în bătălia de la Plevna din Războiul de Independență (1877-1878).

► PROBLEMA. Aia nu e coroana originală, e o replică, o copie fidelă. În primele 2 paragrafe din postare ARCUB spune clar că va expune originalul, simbol al bla bla. Paragraful 3 spune că e aceeași coroană care l-a însoțit pe ultimul drum pe regele Mihai în decembrie 2017. Contradicție cu primele două paragrafe. A vuit presa în 2017 că Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) nu i-a dat prințesei Margareta coroana originală, aflată în Tezaur, s-o pună pe sicriul tatălui ei. Muzeul de Istorie a clarificat de ce nu a putut fi folosită coroana originală: nu poate fi scoasă din Tezaur .
ARCUB o arde pe protocol regal dar nu știe că la un rege decedat te referi cu formula „Majestatea Sa Defunctă”, nu „Majestatea Sa”, ca în timpul vieții. Detalii care relevă diletantismul, meltenismul și habarnismul unora care cică se ocupă de cultura bucureșteană.

► MINCIUNA. ARCUB minte cu nerușinare și refuză să editeze postarea, chiar și după ce mai mulți utilizatori au atras atenția că ceea ce expune ARCUB e o copie a coroanei de oțel. Sala în care e expusă include un panou cu un text care perpetuează minciuna. Nicăieri nu se specifică faptul că aia e copia coroanei, cu tot cu perna de la înmormântarea regelui Mihai. Alte exponate din aceeași încăpere: paznicul și scaunul pe care stă. Aparent nu s-au inventat sisteme mai moderne de securizare a unui artefact istoric. Vă dați seama că dacă aia era coroana originală măsurile de securitate ar fi fost draconice. Slabă mișcare, ARCUB.

► CE TREBUIE. Un audit la sânge la ARCUB și creart care să investigheze eficiența și impactul cheltuirii banilor publici în ultimii 10 ani de către aceste două entități din subordinea Primăriei București care se dedublează între ele. Nu știm cum i-au cheltuit exact, dar eșecul e răsunător, populația capitalei nu a beneficiat și nu beneficiază de cultură pe bune, mai ales de cultură exportată în cartiere, nu doar în centrul vechi, la Universitate și în Piața Constituției. Până acum niciun primar general n-a reușit să eficientizeze ARCUB și CREART, nici actualul primar, Gabriela Firea (PSD) nu pare că vrea așa ceva. Cultura e doar un comncept golit de conținut, folosit ca paravan pentru sifonarea banilor publici.

► COROANA AZI. Istoric vorbind, coroana de oțel e văzută ca un simbol al independenței și suveranității României, nu neapărat al monarhiei. De-asta Parlamentul a decis în 2015 ca această coroană să apară pe stema României, creând un hibrid inutil despre care am vorbit pe larg.

Pe o scară de la 1 la 10, unde 10 e maximul, cât de regali vă simțiți știind ce a făcut ARCUB pentru voi?

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign