Știți Policlinica Iancului?

10 octombrie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

[IANCULUI] Știți Policlinica Iancului? E vila aia veche prinsă între blocuri la Piața Iancului. Deși nu e monument istoric, clădirea e cam singura supraviețuitoare din vechea configurație a locului, schimbată radical în anii ’70.

► 1950. Vila în stil neoromânesc ridicată în perioada interbelică (anii ’20-’30), era printre construcțiile remarcabile într-o zonă cvasirurală precum Piața Iancului, o intersecție de pe vechea centură a capitalei din care șoseaua Mihai Bravu, artera principală, făcea parte. În 1950 regimul comunist era ocupat cu reorganizarea administrativ-teritorială a țării și cu centralizarea fostelor instituții private. Pentru moment, clădirea de la Iancului își menținea denumirea veche:
Spitalul Unificat pentru Adulți „Dr. Stanca”, dar aparținea de Policlinica Centrală, entitate nou-creată. Ulterior avea să devină Policlinica Iancului, așa cum o cunosc mai ales locuitorii zonei.

► 1989. Policlinica aproape nu se mai vede dintre blocurile înalte. În a doua parte a anilor ’70 și la începutul anilor ’80 regimul Ceaușescu sistematizează radical Piața Iancului și soseaua Iancului, înlocuind casele modeste și micile vile de acolo cu blocuri masive. Dintr-o zonă cu denistate relativ medie de locuire, Piața Iancului ajunge o zonă intens locuită. Pentru că avea utilitate reală, policlinica rămâne, însă e încadrată de noile construcții, cu mult mai mari.

► PREZENT. Clădirea își păstrează destinația medicală. Blocurile dimprejurul ei au fost anvelopate termic între timp așa că policlinica, prăfuită și neîngrijită, e înconjurată de culori vii. Contrast bucureștean tipic.

Chiar și fără o istorie impresionantă, o clădire poate fi relevantă pe harta orașului pentru că e martorul unor epoci anterioare și practic o ancoră care ajută generațiile actuale să înțeleagă cum trăiau generațiile de bucureșteni dinaintea lor.

foto vechi: arhiva Agerpres
foto actual: Google Maps

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign