1961-1962. Apare pe harta Bucureştiului noua clădire a Circului de Stat din București, în mijlocul unui parc amenajat pe șoseaua Ștefan cel Mare – Parcul Circului de Stat sau Parcul Tonola.

27 noiembrie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

[CIRCUL] 1961-1962. Apare pe harta Bucureştiului noua clădire a Circului de Stat din București, în mijlocul unui parc amenajat pe șoseaua Ștefan cel Mare – Parcul Circului de Stat sau Parcul Tonola.

► EXTERIOR. Amfiteatrul e acoperit cu o cupolă din beton armat sub forma unei pânze ondulate sprijinită pe niște stâlpi între care există pereți din sticlă ce închid foaierul inelar.

► INTERIOR. Sala de spectacole e concentrică și realizată în așa fel încât toată atenția e îndreptată spre arena circulară cu diametrul de 13 metri și prevăzută cu diverse utilaje mecanice care fac posibilă reamenajarea.

► BACKGROUND. Până la începutul anilor ’60 Circul funcționase în construcții improvizate pe ex-Maidanul Primăriei, în Piața Universității, amplasament azi ocupat de Teatrul Național. Clădirea de pe Ștefan cel Mare și parcul aferent sunt pe locul unei excavații de argilă pentru o fostă fabrica de cărămidă înființată în 1865 de germanul Max Tonola. A fost una dintre cele mai longevive fabrici de profil din București, a funcționat până prin 1935, apoi a fost închisă și ulterior demolată pentru construirea Circului.

Din păcate în anii recenți pereții din sticlă ai fațadei Circului au fost înlocuiți cu megatermopane care au stricat simplitatea și eleganța clădirii. Dealtfel nici împrejurimile nu arată excelent, vegetația ăsată să crească aiurea maschează perspectiva principală spre Circ, dinspre Ștefan cel Mare.

foto: arhiva Agerpres

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign