București 1961. Piața Palatului Republicii Populare Romane.

29 noiembrie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

București 1961. Primul ansamblu emblematic de locuințe în centrul capitalei realizat de regimul comunist: Piața Palatului Republicii Populare Romane, situat strategic în spatele și în curtea/grădina fostului Palat Regal, cu Palatul Congreselor (ulterior Sala Palatului) ca piesă centrală (dreapta cadrului). Poza e făcută după finalizarea blocurilor de pe strada 13 Decembrie 1918 (azi str. Ion Câmpineanu). Pe fundal, biserica Luterană e singura ancoră a configurației zonei de dinainte de bombardamentele din 1944. Există și azi.

Esplanada din fața Sălii Palatului e în prezent o imensă parcare, spațiul public e sufocat de mașinile lăsate pe unde se poate. Trotuarul din stânga nu mai există, a fost eliminat pentru a crea locuri de parcare. Noroc că e porticul de la parterul blocurilor, care acționează ca extensie a trotuarului și ca galerie. Așa mai au și pietonii pe unde să circule. Autoritățile n-au fost în stare să facă aici o parcare subterană, extrem de necesară.

La ce curată și aerisită era zona înainte, parte a regândirii perimetrului în linia modernismului postbelic, contrastul cu haosul, mizeria și agresivitatea spațiului public actual e cu atât mai accentuat. Se observă o involuție majoră față de cum era întreținut același loc acum mai bine de jumătate de secol.

foto: Arhiva digitală a Uniunii Arhitecților

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign