Imagini inedite cu propagandă din anii ’50 pe clădiri emblematice din centrul Bucureștiului.

28 noiembrie 2018 [Raiden] Bucurestii in istorie

[7 NOIEMBRIE] Imagini inedite cu propagandă din anii ’50 pe clădiri emblematice din centrul Bucureștiului. În 1956, ziua de 7 Noiembrie a fost sărbătorită cu mare fast în capitala Republicii Populare Romîne. Am ales 3 cadre reprezentative.

► CE E CU DATA AIA? 7 Noiembrie 1917 (25 Octombrie pe stil vechi) marchează finalul Revoluției Ruse (numită de propaganda sovietică Marea Revoluție Socialistă din Octombrie) și victoria bolșevicilor conduși de Vladimir Ilici Lenin. În 1917 izbucnește Revoluția Rusă, care în prima fază (Revoluția din Februarie) duce la abdicarea Țarului Nicolae al II-lea și înlocuirea autocrației țariste cu două centre de putere rivale: Guvernul Provizoriu și Sovietul din Petrograd (redenumit ulterior Leningrad, azi Sankt Petersburg). Guvernul Provizoriu e răsturnat în timpul celei de-a doua faze, Revoluția din Octombrie, care aduce Rusiei primul guvern bolșevic. Urmează Războiul Civil Rus (1917-1921), încheiat cu fondarea Uniunii Sovietice (URSS) în 1922.

► ROMÂNIA. Deși România intră în sfera sovietică de influență după 23 August 1944 (întoarcerea armelor în al Doilea Război Mondial), abdicarea regelui Mihai și proclamarea Republicii Populare Române la 30 Decembrie 1947 transformă efectiv țara într-un satelit al URSS. Propaganda sovietică e pompată în România masiv. Revoluția Rusă devine un eveniment extrem de important pentru România populară.

► 1956. Propagandă masivă pe clădiri-simbol bucureștene: 1) Casa Centrală a Armatei (CCA, azi Cercul Militar) are în vârf portretele lui Marx, Engels și Lenin (Stalin nu mai era frecventabil, murise oricum în 1953) și pe fațadă portretele tovarășilor din conducerea de partid (Partidul Muncitoresc Romîn) și de stat, cel mai important fiind Gheorghe Gheorghiu-Dej. În rest foarte multe lozinci și texte despre prietenia româno-sovietică și un mare „Trăiasca 7 Noiembrie” poe Fântâna Sărindar. 2) Banca Republicii Populare Romîne – Banca de Stat (BNRPR, azi Banca Națională a României) are pe fațadă portretele liderilor comuniști, dintre care se remarcă și un Nicolae Ceaușescu tânăr care peste 9 ani urma să ia puterea. Sus pe BNRPR același slogan, „Trăiasca 7 Noiembrie”. 3) Palatul Telefoanelor susține pe toată lunginea colțului sloganul „Trăiasca 7 Noiembrie”.

Pozele astea fac parte dintr-o epocă neagră, prima fază a regimului comunist în România, cea puternic influențată de URSS, etapă despre care nu prea se vorbește, punându-se de obicei accent pe perioada Ceaușescu (1965-1989).

foto: arhiva Agerpres

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign