În București se protestează, ultimul protest masiv împotriva instalării regimului comunist.

[8 NOIEMBRIE 1945] În București se protestează, ultimul protest masiv împotriva instalării regimului comunist.

► DESFĂȘURARE. Zeci de mii de persoane se strâng în Piața Palatului Regal (azi Piața Revoluției) să îl sprijine pe regele Mihai și să protesteze împotriva guvernului pro-comunist Petru Groza, instalat la 6 martie 1945 cu sprijinul sovieticilor. Regele e văzut ca ultimul bastion al democrației și suveranității, după intrarea României în sfera de influență sovietică la finalul războiului care se încheiase pe 9 Mai 1945. PNȚ și PNL lansează un apel:

„Români, veniți în ziua de 8 Noembrie, ora 9, să sărbătorim în Piața Palatului pe M. S. Regele. Vă cheamă MANIU, vă cheamă BRĂTIANU, vă cheamă conștiința românească. Trăiască Regele. Jos călăii de la Guvern.”

► EVOLUȚII. Autoritățile și activiștii Partidului Comunist din România (PCdR) retaliază: organizează o contramanifestație și Ministerul de Interne intervine în forță, inclusiv prin intrarea cu camioane în mulțime, mulțimea le dă foc. Se trag focuri de armă, sunt ucise peste 20 de persoane, din ambele tabere. Puterea pune în seama partidelor istorice morții. Ziarul Scânteia (organ al PCdR) scrie: „Partidele istorice au organizat acţiuni anarhice. S-a urmărit tulburarea ordinei de Stat şi a liniştei publice. Bandele lui Maniu şi Brătianu au atacat instituţii publice, au maltratat şi asasinat soldaţi şi cetăţeni paşnici. Ministerul de Interne a luat măsuri din cele mai severe pentru apărarea libertăţilor cetăţeneşti.”

► URMĂRI. Mulți oameni, dintre care majoritatea tineri/studenți, sunt arestați și închiși în celulele de la subsolul Ministerului de Interne, reținuți fără acte oficiale. Acești oameni arestați au fost folosiți ulterior de comuniști ca monedă de schimb pentru a obține semnătura regelui Mihai pe actul de abdicare de la 30 decembrie 1947, din relatările fostului suveran.

Piața Revoluției e un loc încărcat de istorie, adesea sângeroasă și în general se pune accent doar pe decembrie 1989, omițându-se alte evenimente.