Cinema si Hotel Bristol (Esplanade)

07 decembrie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
februarie 1942 si Prefectura Judetului Ilfov.
Strada Academiei şi fostul Hotel Esplanade (Bristol).
Pe blocul Carpaţi (pe dreapta) se vede reclama Căile Ferate Române.
Sursa: Facebook, Romania in WWII-Photos.

imagine din anul 2012 cu fostul Hotel Bristol (1894).

Cinema si Hotel Bristol (Esplanade), Bdul Academiei, nr. 6.
Adresa Hotelului in anul 1934 aparea pe Bdul Academiei, nr. 8 colt cu strada Raimond Poincare, nr. 3 (numele de atunci al strazii Academiei), pentru ca in anii 1940-1944 sa apara pe Bdul Carol I, nr. 8 colt cu strada Academiei, nr. 3, la acei ani Bdul Carol I ( includea si portiunea fosta Bdul Academiei) incepea de la intersectia cu Calea Victoriei.

Sală/spatiu în cadrul hotelului Bristol în care au fost proiectate filme la începutul anilor 1900.
La începutul anului 1917 cinematograful funcţiona sub numele de Bristol pentru ca în vara lui 1917 să îşi schimbe numele în cinema Orient, iar în anul 1920 să apară din nou sub numele de cinema Bristol.

Imobilul în care a funcţionat hotelul Bristol a fost proiectat de arhitectul Filip XENOPOL (fratele istoricului A.D. Xenopol) şi a fost ridicat în anul 1894 si era constituit din subsol+parter+trei etaje+pod.
Hotelul Bristol a functionat cam pana in anii Marelui Razboi ca Grand Hotel Bristol, prefixul de Grand fiind cu siguranta un rang superior in categoria hotelurilor, deoarece nu multe hoteluri bucurestene aveau acest prefix: Grand Hotel Continental, Grand Hotel de France, Grand Hotel du Boulevard.
În anii socialismului, în imobilul în care a funcţionat Hotelul Bristol, Esplanade şi-a avut sediul şi Institutul Proiect Bucureşti (acesta şi-a mai avut sediul, în anii 80-90, şi în clădirea după colţul străzilor Povernei şi Vasile Alecsandri în fosta reprezentanţă interbelică a Uzinelor Reşiţa, imobil demolat în anii 2000 pentru a se construi acolo un sediu de birouri de către nişte antreprenori greci).

În anul 1923 imobilul intră în reparaţii generale, la fel şi cinematograful Bristol de la parter, pentru ca în anul 1924 hotelul să se deschidă sub numele de Hotel Esplanade Palace sub acelaşi proprietar, inginer Ignat MIRCEA (familie care a avut pe la începutul anilor 30 şi o terasă-restaurant pe Bdul Elisabeta, nr. 2, în faţa intrării cinematografului Corso din Palatul Cercului Militar, numit restaurantul-terasă Mircea cel Mare. Restaurantul după terasa largă după Calea Victoriei fiind Piccadilly), pe Bdul Academiei, nr. 8 şi va rămâne sub acest nume până în anii 30.
La data de 26 noiembrie 1934 cetateanul roman de origine evreiasca Iacob Friedmann domiciliat in Hotel devine actionarul principal al nou infiintatei SAR (Societate Anonima Romana) Hotel Esplanade.
Hotelul va ramane sub numele de Hotel Espalanade Palace pana prin decembrie 1940 urmare a instalarii la data de 26 octombrie 1940 a Comandamentului German in localul Prefecturii Judetului Ilfov din strada Ilfov, nr 6, astfel incat Prefecturii a trebuit sa i se gaseasca un nou spatiu Comisia Mixta de Rechizitii rechizitionand (contra unei chirii platite companiei SAR Hotel Espanade) in decembrie 1940 Hotelul Esplanade Palace de la „intreprinderea evreiasca” SAR Hotel Esplanade unde actionar principal era cetateanul roman de origine evreiasca Iacob Friedmann si dand cladirea Prefecturii Judetului Ilfov care se instaleaza acolo.
In martie 1941 SAR Hotel Esplanade vinde Hotelul Esplanade Bancii Albina din Sibiu care romanizeaza Hotelul incasand chiria pe el de la statul roman care il rechizitionase pentru Prefectura Judetului Ilfov. Banca Albina avea filiala in Bucuresti in acei ani in strada Edgar Quinet, nr. 6.
Cladirea Hotelului este destul de grav avariata in bombardamentele aeriene din 15 aprilie 1944, ale anglo-americanilor si 24 august 1944, ale germanilor, astfel incat in octombrie 1944 este predat de Prefectura Judetului Ilfov proprietarei, si anume Bancii Albina (care in acel timp avea sucursala din Bucuresti in strada Lipscani, nr. 16).

anii dinaintea Marelui Razboi, Grand Hotel Bristol,
Sursa: Facebook, Bucureştiul secret.

 

de Belkine Gabriel
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign