Geografii imaginare ce dau peste cap Bucureștiul așa cum îl știm

10 decembrie 2018 Stefan Tudor Bucurestii vechi

Ca absolvent în domeniul științelor umane cea mai mare fascinație a mea este cum noi, oamenii, am ajuns la acest moment în timp. Utilizand elemente învățate la facultate din geografii imaginare (imaginary geographies) doresc să construiesc profilul imaginar al Bucureștiului bazat pe spațiile ce ne înconjoară, cum ideile unor oameni au dus la rezultate în spațiul imaginar și cum aceste spații Bucureștene au un impact zilnic asupra noastră.

În alte cuvinte, vom explora împreună imaginația colectivă a oamenilor și rezultatele provenite din ideile acestora cu obiectivul de a stimula imaginația noastră colectivă în realizarea unui București mai bun, a unui București dedicat tuturor Bucureștenilor.

Să visăm pentru un mediu mai bun Bucureștean

Trăim într-o lume predominată de un pesimism înnăscut unde visele noastre sunt limitate de abilitatea de a realiza ceva și posibil limitat de lipsa de creativitate (opinie personală). Prin abordarea acestui subiect doresc să stimulez creativitatea voastră a cititorului și să explorăm modul cum a fost concepute spațiile imaginare Bucureștene și implementate în realitate. În alte cuvinte, explorăm teme relevante precum istoria, educația, politica, imaginația individuală, arta, ce au condus la realizarea spațiului real în care ne aflăm. De la această concluzie voi dori să explorăm împreună spații existente ce promovează bune practici pentru un viitor mai bun sau să dezvoltăm împreună propriul spațiu imaginar, să visăm pentru un mediu mai bun Bucureștean.

Geografii Imaginare

Pentru cei ce sunt dezgustati de spiritul optimist al acestei abordări am câteva noțiuni teoretice de la un domn mai deștept ca mine ce au un ton mai neutru. Felix David a scris un articol academic pe tema geografii imaginare ce se leagă de ideile discutate în prealabil (am atașat informațiile cărții pentru cei pasionați de științele umane) și o să fur/prelucrez/documentez din munca acestuia.

“Geografiile imaginare sunt reprezentări de spații, locații și peisaje (landscape) ce structurează ideile oamenilor asupra lumii înconjurătoare, ce astfel determină acțiunile acestora.”

Despachetarea informației traduse fără prea mult talent: când vorbim de geografii imaginare ne referim la faptul că noi vedem lucrurile în mod subiectiv și acest subiectivism determină modul cum interacționăm cu spațiile înconjurătoare. Avem doi indivizi Vasilică (un boem ce locuiește lângă parcul Ioanid) și Napoleon (un antreprenor ce străbate zonele gri ale legilor în Ferentari). Vasilică va avea o anumită imagine despre Ferentari, venită cu o serie de preconcepție și cel mai probabil nu va merge niciodată în această zonă chiar dacă nu are o idee realistă despre viața din acea zonă. Napoleon locuiește în acea zonă și cunoaște toate elementele vieții cotidiane din acea zonă, știe nivelul de siguranță pe care îl are, prietenii pe care se poate baza, relațiile antreprenoriale, potențialul zonei, conexiunile sociale necesare pentru realizarea unor obiective, locurile de joacă unde își poate duce copilașii și așa mai departe. Chiar dacă avem doi bucureșteni, viziunile acestora sunt diferite asupra experienței bucureștene și a ceea ce înseamnă să fii în București.

 

Aceste spații contribuie la identitatea proprie: Locuiesc în Rahova sau Ferentari sau Romană sau Pipera sau Izvor, fiecare zonă vine cu preconcepțiile zonei. Cât costă chiria, localurile din zonă, statutul social, tipul de prieteni, un fel de carte de vizită a persoanei (o primă impresie fie că aceasta se adeverește sau ea nu va exista în capul nostru).

 

Morala ar fi geografiile imaginare dau impresia că sunt cuvinte suflate în vânt fără a aduce un impact real asupra lumii în care trăim și acest domn, Stefan Tudor și-a bătut gura degeaba discutând despre ceva irelevant dar pentru a vedea dacă acest lucru se adeverește ar trebui să mai citim puțin din ceea ce a scris.

 

Următorul articol va fi un scurt studiu de caz de 1 Decembrie, Romînia, Unire și cum ideile unor indivizi s-au concretizat în spațiul fizic.

 

Felix Driver în Imaginative Geographies (Introduction to Human Geography, Cap. 10)

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign