Teatrul Liric din Piaţa Valter Mărăcineanu

17 decembrie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Foto: ,
Teatrul Liric in stanga pe locul caruia se va ridica blocul Liric în anii 1959-1961, strada Brezoianu, nr. 47-49.
In dreapta fostul Minister al Apararii apoi in anii 80 sedii de companii de comert exterior, actualmente sedii de institutii: CNIPMM, revista Magazin istoric etc.
In fata se pare ca ar fi casa Meitani, cea in care a stat in perioada ocupatiei Bucurestiului maresalul Mackensen.
Sursa: Facebook, Octavian Tavi Lungu.

– sala Liric (Teatrul Maican, Teatrul Leon Popescu) a anilor 1905-1910 şi mai departe in timp, din Piaţa Valter Mărăcineanu, cunoscută mai ales sub denumirea de Teatrul Liric (Opera) în anii 20-30.

Ca sală folosită şi pentru proiecţii cinematografice a funcţionat din anul 1908.

Clădirea fusese palat Ghica şi sală de evenimente culturale a Societăţii „Ateneul Român” înainte de construirea în anul 1888 a clădirii Ateneului Român.
„…sala era cochetă, dar scena neîncăpătoare pentru desfăşurări scenice de mai mare amploare…” (conform lui Constantin Kiriţescu preluat şi de Marian Ştefan în volumul „Din vremea lor…”, Editura Oscar Print, Bucureşti, 2012, pagina 163).
Imobilul a fost cunoscut la început de 1900 şi sub numele de „Ateneul vechi”, apoi Teatrul Maican după numele întemeietorului,
Teatrul Leon Popescu după numele cumpărătorului şi Teatrul Liric.
Imobilul a fost bombardat în anul 1944, astfel încât mai târziu a fost demolat şi s-a ridicat pe locul lui, prin anii 1959-1961, ansamblul de blocuri de locuinţe Liric ( strada Brezoianu, nr. 47-49) în care s-au mutat îndeosebi locatari din domeniul muzical şi care a rămas până prin anul 2010 placat în cărămidă roşie pentru ca apoi să fie termoizolat şi să devină de culoare albă.
Amintit şi în volumul “Muzicienii noştri se destăinuie”, de Despina PETECEL, vol. III, Editura muzicală, Bucureşti, paginile 349-351.

Teatrul Liric, Piata Valter Maracineanu.

anul 1923,harta zonei Piata Valter Maracineanu.

anii 30, Curtea cu Jurati fosta cladire a Ordinelor Masonice, strada Ion Campineanu, distrusa de bombardamentele din anul 1944

anii 20, cladire a Ordinelor Masonice devenita in anii 30 Curtea cu Jurati, strada Ion Campineanu, distrusa de bombardamentele din anul 1944
anii 20, vedere aeriana a Cismigiului.
Bdul Schitu Magureanu jos si Piata Valter Maracineanu sus,pe centru.

 

de Belkine Gabriel

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign