Zona B.dului Elisabeta si parcul Cismigiu anul 1923.

04 decembrie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
Interesant pe Calea Plevnei, nr. 21 se vede o rampă de gunoaie cam unde acum se află blocul Poştei şi spre clădirea Facultăţii şi Spitalului de Stomatologie (fost Spital de Boli Contagioase prin anii 30-40) aflat la nr. 17-21. De asemenea, în anul 1918, potrivit Anuarului Bucureştilor din 1918, proprietăţile din Calea Plevnei, nr. 20 şi vizavi, nr. 21 aparţineau Direcţiei Poştelor, Telegrafelor şi Telefoanelor care aveau aici si un fel de garaje ale Postei-o parte a acestuia construit la 1911 rezistand si azi ca garaj al Societatii de Radio- si care şi construieşte în anii 40 blocul PTTR de la nr. 18 (care a adăpostit la parter în anii socialismului policlinica şi centrul de raze micro pentru plămâni Marius Nasta, apoi după anii 90 în dreapta a fost un coafor transformat în anii 2015-2016 în centru PSD, iar în 2017 închis), apoi în anul 1953 blocurile de garsoniere şi apartamente cu două camere de la nr. 20 şi de apartamente cu 3-4 camere de vizavi de la nr. 15.
Clădirea după Splaiul Mihail Kogălniceanu, nr. 31 colţ cu strada Pompiliu Eliade (actualmente strada Grădina cu cai) era Biblioteca Populară Socec devenită şi Bibliotecă a Femeilor mai târziu.
Alte elemente:
– pe Bdul Elisabeta, nr. 73, Post Pompieri Elisabeta;
– pe Splaiul Imprimeriei colţ cu str. Gutenberg, Post Pompieri C;
– pe Spaiul Imprimeriei pe celălat colţ cu strada Gutenberg, Casa Profesorilor Secundari, cu siguranţă este clădirea care actualmente adăposteşte Ateliere ale artiştilor;
– Casa Corpului Didactic pe Bdul Elisabeta, nr. 32;
– Laboratorul de chimie pe Spaliul Gen. Magheru bombardat in 1944 si avariat la cutremurul din martie 77 şi demolat prin 86, acum Parcul Izvor;
– Salvarea între strada Mihai-Vodă şi Sapienţei, pe Splai, nr. 3;
Sursa: Planul şi ghidul oraşului Bucureşti de maior Mihai C. Pântea, Bucureşti, 1923.
de Belkine Gabriel
Tag-uri:
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign