Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Crina Matei: “Bucureștiul de altădată ne învață să retrăim iubirea”

29 ianuarie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie, Bucurestii vechi

Actrița Crina Matei se înfățisează publicului cu o voluptate înaltă a sentimentelor ce-i creionează o prezență scenică plină de naturalețe și feminitate. Zâmbetul ei cuceritor ne dezvăluie o lume bogată a unor personaje ce au trăit intens iubirea pe  piscurile și în abisurile vieții.

„Am dezvoltat în timp o fascinație pentru Bucureștii vechi și pentru poveștile sale pline de viață, de mister. Poate puțină lume mai cunoaște, rememorează istoria de atunci, dar viața era foarte dură înainte și după Bucureștiul interbelic. Ce rămâne frumos în acea perioadă și traversează timpul și astăzi e muzica acelor, ani îmbibată de trăirea plenară a dragostei”, povestește Crina Matei într-un interviu pentru Bucureștii Vechi si Noi.

Aceasta ne dezvăluie motivul pentru care este atrasă de muzica impresionantă a acelor ani, muzică ce în timp a ajuns să-i definească repertoriul propriu muzical cu care bucură publicul pe diverse scene din București și din țară. ”Repertoriul muzical mi l-am ales în timp, un timp care a ajuns, încetul cu încetul, să mă definească pe mine în ceea ce privește afinitatea, să zicem, artistică. Poate lumea trăia mai mult în acel București, simțea mai mult și iubea cu pasiune, chiar dacă iubirea nu era împărtășită de multe ori. Acest „mai mult”, această expresie simplă, dar foarte concentrată în sensuri, ascunde o formă de a fi trăi . Pe scenă vreau să redau acea atmosferă boemă a Bucureștiului de altădată, cu parfumul său aparte, care a bucurat atâtea inimi până astăzi. Dacă acele inimi ar vrea să-și spună povestea ar face-o prin muzică”, declară actrița.

”Te astept diseară la Șosea” – un spectacol cu muzică de dragoste și dor din Bucureștiul de altădată

De curând, Crina Matei este implicată într-un nou proiect muzical- teatral, intitulat ”Te astept diseară la Șosea” ce încearcă se recreeze această atmosferă a Bucureștiului trecut, plin de farmec și de povești tulburătoare în ”treburile dragostei și trebuințele vieții”. ”Am croit împreună cu o întreagă echipă acest proiect muzical teatral pentru a reda cu cât mai multă exactitate artistică acele vremuri grele, dar poetice. Am vrut să surprindem esența printr-un repertoriu articulat și închegat. Pe scenă voi fi alături de artiștii, Simona Florescu Dichiseanu și de Daniel Trifu, precum și de actorul Gabriel Fătu care va fi motorul, artizanul acestui spectacol la nivel artistic și istoric prin poveștile pe care le va dezvălui pe scenă despre un București ce surprinde veșnic prin epicentrul emoției și a pasiunii mistuitoare”, afirmă Crina Matei.

Echipa Bucureștii Vechi și Noi a participat la acest spectacol și l-a considerat relevant pentru publicul său.

Te aștept diseară la Șosea este un spectacol ce surprinde esența Bucureștiului de altădată, atât prin repertoriul muzical cât și prin atmosfera ce te poartă sonor prin timpurile pierdute și regăsite în coloratura costumelelor de altădată. Un spectacol ce relatează o atmosferă boemă la cârma prezentului, a unui București cu dichis în care spectatorul devine martor și  complice al unui oraș presărat cu candoarea și sunetul pătimaș, a cărui muzică ne poartă la marginea unui București uitat și regăsit. Costumele reprezintă o parte esențială a unui spectacol, o transpunere vizuală într-o epocă ce pendulează, pe rând, între gingășie, senzualitate și ludic într-un joc ce tresaltă inimile bucureștenilor. Muzica a fost cea care a condus publicul spre bucurie, spre extaz, spre plăcearea de a descoperi Bucureștiul pe notele lui vechi, cu intrumente reci, cum se cânta din vechi.

Actorul Gabriel Fătu a deschis spectacolul cu o poveste plină de farmec și fantezie invitând publicul într-o lume veche a Bucureștiului ce nu-și pierde esența odată cu trecerea timpului. Această neputință a evanescenței de se manifesta plenar în istorie se transmite unitar prin text, prin momentele de narațiune bine înșurubate în economia spectacolului și jocul actoricesc bine dozat pe tot întinsul spectacolului.

Simona Florescu Dichiseanu a deschis muzical spectacolul, povestea despre polisul nostru străvechi, cu un registru artistic sugubăț, vivid, de bonton, ce intră adânc în Bucureștiul elegant definit de boema bucureșteană. Simona este o voce cunoscută pe toate scenele din țară pentru unicitatea ei și forma sonoră catifelată cu care își îmbracă tot repertoriul. Chintesența cântecelor sale este un adevăr de nezdruncinat și astăzi când înmuiem în batista timpului a parte din amintirile noastre, din viața noastră.

Daniel Trifu, cântărețul târgoveților de odinioară cum a fost denumit de presa națională și internațională, a fost pe scenă artizanul acestui spririt ce a îmbrăcat Bucureștiul cu toate formele sale artistice și cu variatatea nuanțelor muzicale de astăzi, cunoscute și mai puțin cunoscute. Cu o prezenă scenică puternică și cuceritoare, acesta a produs un plus de savoare și magie spectacolului prin forța sa lăuntrică, legată ombilical de muzica târgovească care îl definește în integralitate.  Daniel Trifu este printre putinii și poate ultimii soliști români ce mai abordează acest gen muzical inconfundabil, foarte iubit și interpretat dealtfel, și de nemuritoarele Ioana Radu sau Maria Tănase.

Pe lângă acest stil abordat în aproape toate compozițiile proprii, Daniel Trifu și Târgoveții de odinioară reinterpretează piese din muzica lăutărească autentică sau purfolclorică.

”Te astept diseară la Șosea” e un spectacol despre București – un oraș ritmic pe notele dragostei – ce  puartă publicul peste timp și timpuri într-un București de poveste, personificat artistic ca un veritabil poem urban, o călătorie artistică prin Bucureștiul cu dichis, elegant și boem de odinioară. Așteptăm publicul la Sala Dalles, duminică 24 martie, de la ora 19:00, precizează actrița Crina Matei.

Bilete pentru reprezentație se pot procura de la Anticariatul Instituției(B-dul Nicolae Bălcescu, n.18, sector 1, București, tel: 0741.23.36.36) sau online aici.

Înainte să ia contact cu teatrul, Crina Matei a vrut să devină pedagog, de aceea a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Bucureşti. După ce a predat patru ani ca învăţătoare, într-o şcoala cu renume din Bucureşti, Crina Matei a fost perseverentă cu visul ce l-a avut de copil: admiterea la facultatea de teatru, secţia actorie….

Talentul i-a fost confirmat reped, odată cu nominalizarea la Gala Premiilor UNITER, primită odata cu debutul în teatru. În 1997, actriţa termină Academia de Teatru şi Film, la clasa profesorului Alexandru Repan. În acelaşi an, aşa cum spuneam şi mai devreme, este nominalizată la Premiile UNITER, pentru rolul POLLY din „Opera de trei parale”, în regia lui Beatrice Rancea.

În aceeaşi perioadă, Crina Matei a luat contact cu televiziunea. Totul a început cu Tele 7ABC, unde a prezentat emisiunea „Ora 1 a venit”, pentru ca mai apoi să urmeze super producţii ca „Cei mai frumoşi ani”- Antena 1, „Să gătim româneşte”, la Euforia TV sau „Petrecere cu lăutari”, la Kanal D.

Actrița nu a stat departe nici de roluri în filme, seriale TV,  SITECOME-uri, publicul putând-o urmări în producţii la Pro TV, TVR, Antena 1. .Lista peliculelor care au avut-o în prim-plan pe artistă este lungă. Putem aminti aici, „Vampires Journals”, „Lucruri nemărturisite”, „Un an exploziv”.

„La Urgenţă”, o producție TVR, a avut-o pe Crina Matei ca protagonist în rolul unui tânăr medic stagiar, vulcanic, Magda Fekete, cu povești convulsive la UPU și răni personale reprimate. Producţia s-a bucurat de succes atât la public, cât şi la critica de specialitate.

Muzica, un capitol drag artistei, o aduce pe artistă în compania unor importanți muzicieni, dar, pentru o perioadă şi pe scena Teatrului Naţional de Operetă. Proiectele de anvergură, s-au concretizat prin turnee naţionale şi internaţionale. Tot pasiunea pentru muzică a adus-o pe artistă în postura de a prezenta doua festivaluri cu tradiţie în Romania, Mamaia și Callatis.

Pe Crina Matei o puteți vedea într-o excepțională Veta a lui Caragiale, tot la Sala Dalles, unde noaptea furtunoasa este reconstruită în epocă, de talentata Teodora Câmpineanu.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign