D’ale Bucureștiului

09 februarie 2019 Dumitru Alexandru Filimon Bucurestii in istorie, Bucurestii vechi

 

Un anunț din 1995 din Ziarul Azi despre vânzarea unui apartament cu 3 camere în cartierul Rahova ne dezvăluie un condei demn de Mateiu Caragiale ce surprinde atmosfera, esența, din acei ani ai rahovenilor.

 

,, Vând apartament 3 camere, semidecomandat, etajul 4, bloc cu 4 nivele, cartierul Rahova.’’  Dacă vă trece prin cap să vă mutați sau să vă cumpărați casă, atunci aceasta este anunțul care vă poate interesa. A locui în cartierul Rahova, mai ales în zona pieței sau spre depoul Alexandria, este o mare aventură. Amprenta civilizației populației majoritare de culoarea rromului este evidentă, ea fiind regăsită pretutindeni, începând cu mijloacele de transport comun. Căci nici un șofer străin de ,,comunitate’’ n-ar îndrăzni să facă concurență ,,băștinașilor’’. Începând cu tramvaiul 2 și sfârșind cu autobuzul 139, zis  ,,al groaze’’, orice călător aflat ocazional în zonă poate recunoaște cu ușurință în ce perimetru se află. În tramvaie poți asista la încăierări (masculine, feminine sau mixte), la probe de dans (individual sau perechi) și la  reprize de muzică tradițională (solo, duet, trio…). Dar dacă ești prea absorbit de aceste manifestări cultural-sportive, ai toate șansele să remarci la coborâre, furat de spectacolul ad-hoc, ai rămas  fără portofel.

Piața Rahova este o denumire generică, fără limitare în spațiu. Din intersecție și până spre străzile marginașe, tot piață este… Pe trotuare, precupeții stau cât de cât ordonați și organizați. Pe măsură însă ce drumurile converg spre centru, n-ai decât să faci slalom printre găleți cu brânză și sticle cu lapte, mormane de legume și fructe de sezon, umerașe din lemn, ciubere din pămând, ligheane din plastic. Te ferești să nu-l calci pe argintarul  așezat turcește pe un carton, ai grijă să nu dai cu capul în blugii spânzurați de obloanele SRL-urilor și IMPEX-urilor și mai ales ai grijă  să ajungi cu banii, să poți cumpăra, căci astfel ai făcut drumul degeaba. Să mai spun câți de ,,Dă și mie’’ pe metrul pătrat îți este dat de  să auzi ? Străzile și aleile din împrejurimi sunt invadate de gunoaie, iar gurile de canal nu s-au văzut de mult cu vidanjarea. Apa rece curge, mofturoasă, numai între orele 18-23, iar cea caldă doar în 19-22. Seara se formează pichete ale bărbaților, care ies să-și aștepte soțiile ce se întorc din schimbul II. Din toate direcțiile, muzică ce amintește mai degreabă de Instanbul, decât de București. Este viața de zi, după-amiază și noapte a Rahovei.  ,, Vând apartament cu trei camere…’’ (Catrinel-Laura Bogaciu)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign