O nouă bijuterie barocă la Opera Comică pentru Copii

18 februarie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

După „Pimpinone” („Nino Arlechino”) de Georg Philipp Telemann, „Servitoarea stăpână” („Arlechino și Colombina”) și „Livietta și pungașul” („Colombina se întoarce”) de Giovanni Battista Pergolesi, Opera Comică pentru Copii prezintă o nouă bijuterie muzicală din epoca barocului: „Cantata cafelei” de Johann Sebastian Bach. Scrisă pentru amuzamentul ascultătorilor, această cantată este considerată operă comică și este pusă în scenă adesea la teatrele din lume. Regizoarea Irina Furdui a reușit la Opera Comică pentru Copii să transforme un dialog muzical despre cafea într-un spectacol interactiv și distractiv pentru cei mici, implicându-i în poveste. Li se cere părerea despre tot ce se întâmplă, iar ei sunt bucuroși să participe activ la spectacol.

Discuția despre cafea nu mai aparține secolului al XVIII – lea, ci se mută în zilele noastre, cu o adolescentă răzgâiată, un tată prea sever, o bunicuță care face fitness și un instructor de sport. Se vorbește la mobil, se citesc reviste despre sănătate, se dau sfaturi în acest sens și se bea multă-multă cafea. Practic, tatăl și bunica, doi pasionați băutori de cafea, încearcă s-o determine pe Lisetta să renunțe la acest viciu, tatăl ajungând chiar să-i interzică să se căsătorească dacă nu renunță la cafea. Fata reușește să-l păcălească (sau nu?), deoarece trece în contractul de căsătorie dreptul ei de a bea trei cafele pe zi. Familia von Kaffee prezentată în spectacol este desprinsă din ziua de astăzi, iar mesajul ei, atât pentru copii, dar mai ales pentru părinți este de a-i feri pe cei mici să copieze obiceiurile noastre, în aparență inofensive, dar care pot duce la excese.

Premiera spectacolului „Cantata cafelei” din data de 16 februarie a consemnat și un debut în scenografia de teatru pentru copii. Iolanda Mutu, colaboratoare de mai mulți ani a Operei Comice pentru Copii la producția de costume, a creat un decor colorat, o lume a cafelei în care ne aflăm pe o tavă plină cu cești și o imensă cafetieră în care personajele își prepară cu măiestrie licoarea femecată.

Întâlnirea cu spectacolul „Cantata cafelei” nu este numai un prilej de a medita asupra micilor noastre vicii și de a-i învăța pe copii să se ferească de ele, ci și ocazia de a asculta muzica mărețului Bach. Ea este redată cu aportul prețios al instrumentiștilor Operei Comice pentru Copii, conduși de la pupitru de către dirijorul Cezar Verlan. Acesta reușește să reproducă farmecul barocului muzical, acea avalanșă de sunete diafane care, împreună cu vocile soliștilor cucerește și înnobilează ascultătorul.

Opera Comică pentru Copii este printre puținele instituții de cultură dedicate copiilor care promovează muzica barocă astăzi în lume. Prin „Cantata cafelei”, dar și celelate spectacole menționate la început se cultivă în rândul generațiilor de azi gustul pentru acest gen muzical, din păcate prea puțin apreciat în secolul nostru.

Cronică realizată de Iulia Toea Mureșan

Foto: Opera Comică pentru Copii

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign