Vechea Biserică domnița Bălașa de la 1750

03 februarie 2019 Stoica Ina Maria Bucurestii in istorie, Bucurestii vechi

Această biserică ce odinioară făcea parte din mahalaua  Prundului (astăzi Calea Rahovei) de-o parte, Dealul Mitropoliei și Palatul Brâncovenesc de la poalele acestui deal, încă de pe atunci, înzestrată cu eleganța timpurilor, domnița Bălașa după moartea soțului dorește un loc al reculegerii și al tihnei, așa cum era și viața celor doi. În mahalaua Prundului își aveau casele, însăși Manolache Lambrino și domnița Bălașa.

Povestea ne spune că rămasă văduvă pe la 1745  și cuprinsă de o nestăvuită facere de bine (căci în așezământurile sale regăsim și o școală și un azil pentru sărăci),  domnița Bălașa și-a pus în cap să ridice o altă biserică pe așezământurile ei bucureștene.

Potrivit contractului încheiat din 1750, de la doi august cu tâmplarul  Dimitrie Gheorghiu, cu har și crez se angajează să construiască ,,o tâmplă nouă, sculptată de sus până jos (…)  pentru mănăstirea ce se află în curtea prea minunăției sale”. Conform surselor de odinioară, construcția  cu hramul Înalțarea Dumnului, a costat 400 de taleri.

Din această înșirare de fapte, aruncând o privire în glasul timpului de odinioară, culegem din acel caleidoscop al vremurilor amintirile păstrate înlăuntrul văzului și al cugetului.

Clădirea bisericii a fost demolată, din cauza cutremului de la 1838.

În  fotografie se află biserica construită în 1838, pe același loc, cu același hram.

Sursă foto: ”București amintirile unui oraș. Ziduri Vechi. ființe dispărute” – Emanoil Hagi-Mosco, 1995, Editura Fundației Culturale Române

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign