INTERVIU | ANICA MIHAELA: Opera Comică pentru Copii este locul unde mă descopăr

15 martie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Anica Mihaela este una dintre balerinele Operei Comice pentru Copii şi a dansat în majoritatea spectacolelor de balet. Într-un loc retras al Operei Comice pentru Copii, în pauza dintre repetiţii am povestit despre copilărie, sacrificii, vise şi împliniri.

Ultima premiera a Operei Comice pentru Copii este ,,Alice în Ţara Minunilor”, cu ce mesaj a venit acest spectacol?

Aventura personajului principal, Alice, este un mesaj, ea trăieşte un vis, din care fiecare înţelege ceva….altceva. Acest spectacol a venit cu ceva inovativ prin simpla sa poveste, prin costumele foarte colorate parcă luate din altă lume, prin decorul abstract…. totul se schimbă fară ca măcar să îţi dai seama. Toate elementele acestui spectacol se îmbină foarte bine şi creează o imagine foarte sugestivă pentru a fi înţeles de oricine, chiar dacă povestea originală a fost comprimată pentru copii şi s-au montat doar secvenţele esenţiale şi semnificative ale poveştii. Eu intepretez Omida, este de fapt un personaj colectiv, care are rolul de a o deruta pe Alice.

Eşti încă la început de drum, unde ţi-ai dori să fii peste câţiva ani?

Îmi doresc să dansez! Îmi place să dansez! Îmi doresc să fiu prim-solistă, dar cu multă muncă nu este ceva irealizabil.

Dar cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru dans?

În primă fază, mie mi-a plăcut foarte mult să dansez, plăcerea pentru balet a ajuns puţin mai târziu şi s-a dezvoltat de la o zi la alta. Dansez de la vârsta de trei ani, am fost un mic artist în copilărie pentru că am încercat cât mai multe: gimnastică, judo, karate, canto. În clasa a IV-a, în perioada în care studiam pianul, o colega mi-a povestit cum decurg orele de balet, mi-a plăcut atât de mult ce am auzit şi i-am spus mamei că şi eu vreau să fiu balerină, iar de atunci baletul a făcut parte constant în viaţa mea. Mai pe scurt, baletul este ceea ce mă reprezintă şi ce-mi place cel mai mult să fac. Viaţa de balerină nu a fost deloc uşoară pentru mine, mai ales pentru că timpul meu liber s-a transformat în repetiţii şi spectacole.

Când erai mică, ce te-a fascinat cel mai mult la lumea artistică?

Eram uimită de dansatoarele pe care le vedeam şi îmi doream să fiu la fel de bună ca şi ele.

Ce este indispensabil pentru o balerină?

Pe lângă talent, care trebuie să existe măcar într-o proporţie mică, este esenţială munca şi voinţa. O balerină are nevoie de foarte multă tărie de caracter, mereu va simţi că va ceda şi mereu va avea perioade aglomerate şi grele, dar trebuie să continui şi să te bucuri de ceea ce faci.

Cum te simţi în vârful poantelor pe scenă?

Pe scenă mă simt cel mai bine, pentru că ştiu că le transmit oamenilor o stare bună. Oamenii vin la teatru pentru a se deconecta  de cotidian şi de a intra într-un univers magic, iar eu chiar fac parte din acest univers. De fiecare dată când sunt pe scenă încerc să mă autodepăşesc, ştiu că pot mai mult!

Când ai debutat pe scena Operei Comice pentru Copii?

Primul spectacol în care am dansat la Opera Comică pentru Copii a fost ,,Hapciu în Re Major”, eram atât de entuziasmată. Eram încă elevă în clasa a XI-a şi ţin minte că am avut o perioadă încărcată, în care nu ştiu cum am făcut faţă, dar care cu siguranţă m-a maturizat. De fiecare dată când simţeam că cedez încercam să râd şi să petrec timp cu oamenii dragi mie, căci altceva nu aveam ce să fac. Ţin să menţionez că Opera Comică pentru Copii este locul unde mă descopăr ca artist, căci în liceu aveam doar câteva spectacole pe an şi nu aveam contact cu publicul. Un balerin tocmai de acest lucru are nevoie, de contactul cu publicul, degeaba ai o tehnică miraculoasă în sala de balet, dacă atunci când dai ochii cu publicul te pierzi.

Ai spus că la Opera Comică pentru Copii te-ai descoperit pe tine, ce ai descoperit mai exact?

Am descoperit că sunt o persoană deschisă spre noi experienţe de viaţă. M-a făcut să fiu o persoană plină de viaţă şi să văd fiecare zi ca pe o nouă aventură. Nu în ultimul rând, am descoperit că pot mai mult, că pot să fiu o persoană mai bună şi m-a ambiţionat să ajung cât mai sus, să îmi ating cel mai înalt nivel.

Cât de mult contează pentru tine părerile celor din jur?

Pe de o parte da, pe de o parte nu. Depinde de persoana care îşi exprimă părerea, accept şi ţin cont de părerile oamenilor care au un nivel mai ridicat, de la care am ce să învăţ. Dar de fiecare dată un sfat va fi folositor şi părerea celor din jur o poţi lua în considerare într-un mod subiectiv sau obiectiv.

Ai avut momente de descurajare?

Am avut o perioadă în care m-am simţit descurajată din cauza siluetei pe care o balerină trebuie să o aibă. Recunosc, nu am avut silueta perfectă, dar am muncit pentru a avea rezultate şi în momentul de faţă pot spune că sunt mulţumită de acestă realizare. Restul momentelor de descurajare sunt trecătoare, câteodată trec peste ele doar gândindu-mă că pot mai mult şi că voi da tot ce îmi stă în putere să fie bine.

Interviu realiza de Andrada Popa

Foto arhivă personală

 

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign