INTERVIU | DANIELA CÂRSTEA: Talentul este un dar de la Dumnezeu

03 aprilie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Daniela Cârstea este solist vocal la Opera Comică pentru Copii (OCC), s-a bucurat din copilărie de o viaţă plină de muzică, a studiat vioară, canto popular, dar a ales canto clasic. Daniela aşa cum se descrie ea – un om simplu şi un artist ambiţios face parte din echipa Operei Comice pentru Copii de mai bine de doi ani şi o cunoaşteţi cu siguranţă din spectacolele: ,,Motanul Încălţat”, ,,Cantata Cafelei” ,,Crai Nou”, ,,Hansel şi Gretel”, ,,O noapte la Veneţia”. Vă invit să o cunoaşteţi!

Cu care dintre personajele pe care le interpretezi la OCC te asemeni cel mai mult?

Nu ştiu dacă aş putea să o numesc întocmai asemănare, sunt foarte multe personaje în care regasesc trăsaturi ale caracterului meu. Ma încântă atât muzica cât şi cararcterul regăsite în personajul Anninei, din spectacolul „O noapte la Veneţia”, dar în aceeaşi măsură, mă bucur de oportunităţile caracterizante Dochitei, din spectacolul „Joc şi Rock”, şi  de frumuseţea muzicii oferite de această splendidă operetă cultă românească. Totodată, nu pot să nu menţionez rolul Motanului Cotoşman, atât de ofertant şi diferit faţă de cele doua personaje menţionate mai devreme, un rol de care m-am ataşat iremediabil.

Ce indicaţii îţi place să primeşti din partea unui regizor?

Sunt o persoană deschisă, îmi place ceea ce fac, iar acest lucru mă determină să mă adaptez în funcţie de fiecare situaţie, şi de persoanele cu care lucrez, cu atât mai mult de indicaţiile regizorale pe care le primesc.

Spectacolele în care eşti distribuită la OCC se desfăşoară în Salonul Mozart şi în Sala Mare. Cât este de diferită energia publicului de la o sală la alta?

Energia publicului nu am simţit-o niciodată diferită. In Sala Mare, într-adevăr spaţiul este mai mare spre deosebire de Salonul Mozart, unde copiii sunt mult mai aproape de scenă, de artişti, dar participarea şi implicarea lor în spectacole este fascinantă, oriunde s-ar afla sunt foarte atenţi, empatici cu ceea ce urmăresc şi oferă o energie de nedescris!

Ce rol are OCC în viaţa ta?

Am ajuns aici acum doi ani jumătate în urma unei audiţii, imediat după terminarea facultăţii şi am găsit o echipă deschisă şi extraordinară cu care colaborez foarte bine. Aici am găsit foarte mulţi prieteni, lucru extrem de important pentru mine. La Opera Comică pentru Copii mi-am descoperit foarte mult latura artistică, m-am dezvoltat, fiecare proiect nou este o oportunitate care mă ajută să îmi construiesc cariera de artist.

Dacă ar fi să te priveşti din exterior, cum te-ai descrie?

Sunt un om simplu, un artist ambiţios, care îşi respectă meseria şi publicul.

Ţi-ai dorit din copilărie să fii pe scenă?

Da! Prima dată am cântat la vârsta de patru ani, apoi în clasa I la îndrumările educatoarei m-am înscris la Liceul de Arta „Margareta Sterian” din Buzău, unde am studiat vioara. Din clasa a IX a am studiat canto popular şi în paralel am descoperit opera. Apoi am urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – facultatea de interpretare muzicală, secţia canto clasic, licenţa si masterul, pe parcursul cărora am început să aflu din tainele artei lirice, pe care voi continua să le aprofundez cu fiecare experienţă.

De ce nu ai continuat să studiezi vioara?

Nici în clipa de faţă nu am un motiv plauzibil, pur şi simplu mi-am dorit foarte mult să fiu solistă. Se pare că aşa a trebuit să îmi fie drumul, fiecare pas pe care l-am făcut în viaţă m-a adus în punctul în care sunt acum.

Care sunt atributele necesare a ceea ce înseamnă un bun solist vocal?

Talentul şi determinarea. Pe lângă acestea este foarte important ca un viitor solist să aibă un profesor care să îi formeze glasul, să îi ofere o tehnică potrivită şi sănătoasă viitorului solist, să îl îndrume, să îl sfătuiască în privinţa repertoriului…..şi, bineînţeles, trebuie şi un gram de noroc.

Ce este talentul?

Talentul este un dar de la Dumnezeu.

Cum te autoevaluezi atunci când eşti pe scenă?

Sunt foarte critică cu mine, încerc mereu să mă autodepăşesc, pentru mine nu există ,,nu pot”!

Cum sunt întâlnirile cu copiii la Tururile din Spatele Cortinei?

Sunt distractive! Copiii se bucură să fie aproape de personajele pe care le-au urmărit, sunt sinceri şi plini de iubire. Împărtăşesc impresii, pun întrebări foarte bine punctate, de multe ori am rămas plăcut impresionată de atenţia pe care o au chiar şi pentru cel mai mic detaliu.

Ce importanţă are muzica în viaţa unui copil?

Ca adult ce s-a bucurat din copilarie de o viaţă plină de muzică, cred cu tărie că muzica are o foarte mare importanţă. De-a lungul anilor s-au desfăşurat enorm de multe studii asupra acestui subiect, iar rezultatele au fost mereu, fără dar şi poate, în favoarea muzicii. Cred că acest lucru nu poate fi contestat, muzica reprezintă viaţă şi sentimentele acesteia ce o însoţesc pe parcurs. Datorita ei, ne putem bucura de momente de neuitat, de emoţii de nedescris, de lacrimi, de zâmbete, de fericire.

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto: Arhivă Personală

 

 

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign