INTERVIU | ORIANA ELENA BÎRLĂDEANU: NU E UȘOR SĂ CAPTEZI ATENȚIA UNUI COPIL

10 aprilie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Oriana Elena Bîrlădeanu a început colaborarea cu Opera Comică pentru Copii în vara anului 2018, odată cu premiera musicalului ,,Sunetul Muzicii”, de atunci a mai cântat în ,,Motanul Încălțat” și urmează să o vedeți în ,,Figaro, Figaro, Figaro”. Oriana vorbește cu sclipire în ochi despre ceea ce îi place cel mai mult să facă – să cânte și mărturisește cu emoții că cel mai important lucru pentru ea este să fie pe scenă și să facă oamenii fericiți.  Vă invit să îi cunoașteți o parte din poveste!

În câteva zile va avea loc premiera spectacolului ,,Figaro, Figaro, Figaro”, care este mesajul pe care vreți să îl transmiteți publicului?

,,Figaro, Figaro, Figaro” este varianta prescurtată a operei ,,Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, acesta fiind compozitorul meu preferat, deoarece creația lui este veselă și mă face fericită, mai ales Uvertura acestei opere. Mesajul pe care îl transmitem publicului este simplu: atunci când suntem îndrăgostiți facem orice ca să cucerim cealaltă persoană, chiar dacă metodele sunt puțin absurde și străine personalității noastre.

Este un spectacol despre iubire. Pentru tine ce este iubirea?

Respect, înțelegere, mai ales dacă partenerul lucrează într-un domeniu diferit.

De cât timp faci muzică?

Fac muzică de la vârsta de 5 ani. La 7 ani m-am mutat împreună cu familia din Botoșani, la București  și m-am înscris la Colegiul Național de Muzică ,,George Enescu”. Sunt o fire foarte încăpățânată și am început să fac muzică concurând cu fratele meu, el studia pianul și m-a ambiționat. Cu studiul pianului am început și eu, dar mi-am schimbat direcția către canto deoarece îmi plăcea enorm să cânt. În clasa a XI a, profesorul meu de canto m-a adus la un spectacol de-al lui. Înainte de spectacol, în pauză și după spectacol, am cercetat lumea din spatele cortinei și am descoperit lucruri minunate ce m-au motivat să urmez această cale.

Ce ai descoperit?

Toată lumea lucra pentru ceva și am înțeles că orice om implicat are importanță egală. Mi-a plăcut munca în echipă, eram fascinată! Pe lângă ce se vede pe scenă, spatele cortinei este cu  adevărat magic! Atunci am zis din toată inima că aici îmi este locul, pe scenă și din fericire sunt pe scenă. Pentru acest lucru urmez cursurile Universității de Muzică din București acum fiind în anul IV la Licență și intenționez să intru la Master pentru a-mi continua pregătirea.

Te pregătești pentru examenul de licență, cum reușești să îți împarți timpul între repetiții, spectacole și facultate?

Atâta timp cât ești organizat le poți face pe toate, dar trebuie să îți cunoști limitele, nu trebuie să faci mai mult decât poți duce. Dacă te uiți în telefonul meu, vei vedea un calendar plin, pentru că altfel aș pierde noțiunea timpului și nu aș reuși să fac tot ce îmi propun.

Nu ți-ai dori să fii mai liberă?

Nu, m-aș plictisi, m-am obișnuit cu programul strict. Îmi place să fiu ocupată.

Cum este publicul Operei Comice pentru Copii?

Eu am început colaborarea cu Opera Comică pentru Copii în vara anului 2018, când am fost distribuită în spectacolul ,,Sunetul Muzicii”, mai apoi am jucat în ,,Motanul Încălțat”, iar acum urmează ,,Figaro, Figaro, Figaro”. Îmi place acestă instituție,deoarece când am intrat în echipa Operei Comice pentru Copii am fost surprins plăcută că toată lumea se saluta, chiar dacă nu se cunoșteau, iar aici chiar există muncă în echipă și respect. Odată cu ,,Sunetul Muzicii” am descoperit publicul format din copii, este genial! Copiii sunt sinceri, îmi place la nebunie când participă și ei la spectacol și toți sunt cu sufletul la gură. Atenția unui copil nu poate fi reținută prea mult timp, din acest motiv spectacolele sunt reduse . Eu predau pian și canto de ceva timp și recunosc că nu e ușor să captezi atenția unui copil.

Cum este statutul de profesor?

Până să predau nu am știut că pot face asta, când mi s-a oferit acestă ocazie mi s-a părut că este cea mai bună oportunitate de a afla ce am învățat mai exact. Dar și eu am învățat la rândul meu de la copii să mă concentrez atunci când trebuie, să fiu sinceră cu mine și cu ce fac.

Care este cel mai mare vis al tău?

Să continui să fac ceea ce îmi place, să fiu pe scenă și să fac publicul să zâmbească. Îmi place să fac lumea să uite de viața de dincolo de porțile teatrului.

Ai un rol la care aspiri?

Eu vreau să mă axez pe operetă și musical și sunt deschisă pentru toate rolurile care mi se potrivesc ca voce. Momentan îmi plac rolurile precum: Susanna din ,,Nunta lui Figaro”, Eliza Doolittle din ,,My Fair Lady” , Maria din ,,Sunetul Muzicii” sau Dorothy Gale din ,,Vrajitorul din Oz”  – cam în acestă zonă mă simt confortabil, cu timpul sunt sigură că am să mă dezvolt și am să descopăr lucruri noi despre mine și am să relaționez și cu un alt tip de personaje.

Cât de diferită ți se pare lumea artistică acum spre deosebire de viziunea pe care o aveai când erai copil?

Când eram mică eu faceam lumea să fie mai uimitoare decât realitatea. Nu aveam acces atât de mult la cultură așa cum au copiii de azi, nu erau atât de multe teatre, iar spectacolele erau destul de grele. Iar viziunea pe care o aveam era cea imaginată de mine, apoi am cunoscut adevărata lume.

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto: arhivă personală

 

 

 

 

 

 

                                                                                                              

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign