O perspectivă inedită peste care nu putem trece cu vederea așa ușor: spre Calea Victoriei, la Piaţa Senatului (Naţiunile Unite).

15 mai 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Nu e frumos să te uiţi peste gard, în curtea vecinului, dar credem că este o perspectivă inedită peste care nu putem trece cu vederea așa ușor: spre Calea Victoriei, la Piaţa Senatului (Naţiunile Unite).
Amenajarea pieţei, așa cum o vedeți aici, pe vremea când Dâmboviţa era acoperită de aici până la Podul Șerban Vodă (la blocul Sitraco de azi), s-a păstrat mult timp și după instaurarea regimului comunist. Peroanele staţiilor de tramvai se aflau chiar în mijlocul pieţei, adiacente spaţiilor verzi.
Perspectiva în lungul căii pare dezechilibrată, se simte lipsa unui element asemenea blocului de azi, de pe colţul din stânga.
Fotografia este luată de pe terasa unui pavilion expoziţional ridicat cu ocazia aniversării, în 1942, a unui an de la eliberarea Basarabiei. Construcţia apăruse peste fundaţia abandonată a ceea ce trebuia să fie Palatul Senatului. Locul a fost mai târziu folosit pentru a ridica ansamblul blocului-turn, supranumit „Gioconda”.

foto: Willy Pragher (1942)

via landesarchiv-bw.de

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign