„La Palat ÎnFlorești”, Școală de Vară la Domeniul Cantacuzino

10 iulie 2019 Andrei Slavuteanul Istorie, Semnalari Culturale

 

Domeniul Cantacu

Fundația Cantacuzino Florești, în parteneriat cu Asociația ARCHÉ, organizează, între 19 și 28 august 2019, “La Palat ÎnFlorești”, o Școala de Vară de restaurare peisageră care are loc pe Domeniul Cantacuzino din județul Prahova. Școala de vară va aduce împreună specialiști de renume din România și din străinătate care vor realiza studii și ateliere de restaurare peisageră pentru parcul palatului „Micul Trianon.” Invitat special este renumitul arhitect Maria Auböck, coordonatoarea mai multor proiecte de restaurare ale unor grădini celebre precum cele de la palatele Schönbrunn și Belvedere din Viena.

Parcul de preumblare de la Florești a fost amenajat la mijlocul secolului al XIX-lea de către grădinarul-peisagist de origine germană Carl Friedrich Wilhelm Meyer, creatorul primelor parcuri publice din București, Grădina Kiseleff și Grădina Cișmigiu. Parcul Florești a fost parțial reamenajat la începutul secolului trecut de către un alt grădinar-peisagist cu o bogată activitate în România, anume Émile Pinard, astfel încât să pună mai bine în valoare noul palat – „Micul Trianon.” Lăsat în paragină după decesul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, comanditarul întregului ansamblu, parcul își poate recăpăta strălucirea de altădată grație unei intense activități de cercetare și documentare derulată de Fundația Cantacuzino Florești și partenerii acesteia, care vizează întocmirea unui amplu proiect de restaurare.

Peisagistul Alexandru Mexi, coordonator al Școlii de vară: „Școala de Vară „La Palat ÎnFlorești” aduce laolaltă pe Domeniul Cantacuzino experți și specialiști de talie europeană care vor organiza workshop-uri interdisciplinare de restaurare peisageră și de valorificare a patrimoniului cultural, acțiuni menite să descopere urme ale amenajărilor peisagere din secolele trecute și să pună în valoare cele mai interesante puncte de belvedere din parcul palatului Micului Trianon. Vom avea alături de noi specialiști cu o activitate remarcabilă în domeniul conservării patrimoniului și al restaurării parcurilor și grădinilor istorice. Invitat special este doamna arhitect Maria Auböck care se remarcă prin restaurările grădinilor unor palate înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO – Schönbrunn și Belvedere din Viena. ”

Așteptăm la Școala de Vară „La Palat ÎnFlorești” studenți și tineri profesioniști care activează în domenii precum peisagistică, arhitectură, patrimoniu cultural, istorie și arte vizuale sau care sunt interesați de subiectul patrimoniului cultural la modul general și de grădinile istorice în mod special. Împreună cu experți de renume vom discuta despre arheologie de grădini și despre tehnici de restaurare peisageră, managementul vegetației istorice, artele vizuale ca mijloc de valorificare a peisajelor culturale, precum și despre subiecte conexe. În plus, vom efectua cercetări și intervenții non-invazive de artă contemporană în parc.

Școala de Vară „La Palat ÎnFlorești” este organizată de Fundația Cantacuzino Florești și de Asociația ARCHÉ și este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și de Ordinul Arhitecților din România (OAR).

Așteptăm înscrieri până pe data de 18 iulie 2019, ora 24.00. Detalii despre procedura de înscriere se pot găsi pe https://domeniulcantacuzino.ro/scoaladevara. Alte detalii de pot obține de la numărul de telefon 0766411343 sau prin e-mail scoaladevara@domeniulcantacuzino.ro.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign