Grădina Cișmigiu e cel mai vechi parc din București

03 august 2019 [Raiden] Bucurestii vechi

[CIȘMIGIU] Podul mare peste Lacul Cișmigiu din grădina cu același nume, 2 ipostaze separate de jumătate de secol: sus, un cadru din anii ’30, mult-adorata perioadă interbelică, jos o poză din anii ’80, ultimul deceniu de regim comunist. Aparent doar moda și bărcile s-au schimbat, dar dacă te uiți atent vezi că în centrul podului, construcție de pe vremea regelui Carol I, era un blazon care a dispărut. În prezent, podul arată ca în anii ’80, dar mai degradat.

► BACKGROUND. Grădina Cișmigiu e cel mai vechi parc din București, practic parcul central al capitalei, apărut în jurul vechiului lac al lui Dura Neguțătorul, lacul Cișmegiului la finalul anilor 1700. Denumirea vine de la Dumitru Siulgi-basa, șeful cișmelelelor (cișmegiu) în vremea domnitorului Țării Românești Alexandru Ipsilanti. Cișmegiul și-a ridicat casă lângă o cișmea construită pe latura grădinii dinspre actuala stradă Știrbei-Vodă. Lacul Cișmegiu era sursă de inundații așa că în 1830, guvernatorul Pavel Kiseleff cere secarea bățlii și amenajarea unei grădini publice. Asta se-ntâmplă abia în 1847, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu. După 1848, domnitorul Barbu Știrbei ordonă săparea unui heleșteu și a unui canal de legătură cu Dâmbovița, dar lucrările decisive încep în 1852 (împrejmuirea grădinii cu uluci), iar în 1854 are loc inaugurarea oficială. În anii 1880 Primăria București extinde grădina prin achiziționarea de teren adiacent de la familia Kretzulescu. Ulterior amenajarea Grădinii Cișmigiu e îmbogățită, apar zone noi și parcul devine un punct de atracție principal al Bucureștiului, statut pe care și-l menține sub toate regimurile.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign