De la Piaţa Unirii spre Hala Traian

02 august 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Reluăm aici seria fotografiilor realizate de Dan Vartanian, prezentând o altă axă definitorie a cartierului evreiesc, de la Piaţa Unirii spre Hala Traian, respectiv bd. G. Coşbuc (azi C. Coposu), segmentul de început se află aici în imagine, continuat, cum urcai dealul, de calea Călăraşilor. Se poate vedea în imagine cum calea, de o vechime mai mare era mai îngustă decât străpungerea bd. Coşbuc, realizată în perioada interbelică.
Din fericire, frontul clădirilor înalte de parte stângă a scăpat de demolări, fiind şi singurul element din fotografie rămas relativ neschimbat până astăzi. Prima intersecţie pe stânga este cu str. Bărăţiei, pe care se aflau o mulţime de imobile compacte de sec. XIX, cu prăvălii la parter. Astăzi, câteva ca acelea se mai pot întâlni pe străduţa din spatele magazinului Cocor. Acolo era şi punctul de unde începeau căile Văcăreşti (la dreapta) şi Călăraşilor (în faţă).
Piatra cubică şi liniile de tramvai au dispărut în urma reorganizării pieţei Unirii din a doua jumătate a anilor ’80, când s-a întrerupt axa vechiului bulevard Coşbuc (legătura bd. Regina Maria – Coposu).

foto: Dan Vartanian (1976)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign