Natură și poezie… muzicală la Festivalul „Enescu al copiilor”

18 septembrie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Concertul de sâmbătă, 14 septembrie, de la Opera Comică pentru Copii a reprezentat o experiență magică pentru spectatori, deoarece ei au aflat cum imaginile se pot transforma în muzică și muzica în imagini. Copiii prezenți în Salonul „Mozart” al teatrului au învățat ce înseamnă poemul simfonic cu ajutorul orchestrei de cameră a Operei Comice pentru Copii. Dirijorii Alexandru Ilie și Gheorghe Iliuță au alcătuit un program special care să le dezvăluie celor mici nu numai legătura între arte precum literatura, pictura și muzica, ci și felul în care o melodie poate suferi transformări miraculoase pentru a călători de la un instrument la altul. În acest din urmă caz, ei au folosit ca exemplu un fragment celebru din Capriciul nr. 24 al lui Niccolò Paganini, interpretat de Roxana Cioran, concertmaestru al orchestrei, temă care a trecut mai departe în Studiu după Paganini nr. 6 de Franz Liszt, în interpretarea pianistului Abel Corban, finalizându-și călătoria în „Variațiuni pe o temă de Paganini” de Serghei Rahmaninov. Iată cum muzica poate să nască muzică!

 Adesea muzica este inspirată de natură și asta se reflectă cel mai bine în genul poemului simfonic. Concertul „Poemul simfonic pe înțelesul copiilor” l-a avut ca prezentator pe maestrul regizor Cristian Mihăilescu și a fost ilustrat de imagini proiectate în spatele orchestrei. Imaginile au avut menirea de a încuraja copiii ca, în timpul audiției, să încerce să vizualizeze muzica, pentru a-i spori astfel impresia estetică. Tablouri sonore precum râul Vltava, castelul Vișegrad sau femeia războinică Šárka din creația lui Bedřich Smetana, furtuna din „Preludiile” lui Franz Liszt sau personalitatea diabolică a lui Don Juan, așa cum se reflectă în muzica lui Richard Strauss au fost redate de către Orchestra Operei Comice pentru Copii cu forță și însuflețire.

„Poemul simfonic pe înțelesul copiilor” este cel de-al treilea concert prezentat de Opera Comică pentru Copii în mini-festivalul „Enescu al copiilor”, manifestare organizată în parteneriat cu Festivalul Internațional „George Enescu” – ediția 2019. Al patrulea (21, 22 septembrie) este intitulat „Clasic și romantic”. Concertele organizate de Opera Comică pentru Copii au scopul de a-i apropia pe tinerii și foarte tinerii spectatori de genurile muzicale consacrate și de creația marilor compozitori.

 

Articol realizat de Iulia Toea-Mureșan

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii

 

 

 

 

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign