E strada Sf. Apostoli sau Sapienţei?

Depinde cine întreabă… pentru cine.

La momentul fotografiei, la începutul anilor ’80, acesta era un fragment din traseul sinuos al străzii Sf. Apostoli, cuprins între Sapienţei şi Bateriilor.
Blocul modernist din centru-dreapta există şi azi, lăsat singur faţă în faţă cu perdeaua de blocuri din bd. Libertăţii. Imobilul însă aparţine în prezent străzii Sapienţei, care a înglobat şi acest fragment al vechii străzi Sf. Apostoli, rămasă cu numele abia dincolo de bd. Naţiunile Unite.
În locul acelei clădiri neoclasice de sec. XIX din centru, cu prăvălii la parter (din care mai rămăsese atelierul de tapiţerii), azi găsim un bloculeţ optzecist de apartamente, o „plombă” făcută în grabă, lipită de imobilul ocolit de demolări.
În planul îndepărtat se poate observa începutul străzii Bateriilor, o altă stradă ce avea un traseu relativ lung şi neregulat prin cartier. Blocul interbelic de 3 etaje de la Bateriilor nr. 1 avea faţada curbată pe colţul intersecţiei şi constituia fundal pentru mai vechea vilă eclectică din Sf. Apostoli nr. 20 / Bateriilor 2.

foto: Paul Filip (anii ’80)

Din arhiva personală a echipei Cartierul Uranus