În împrejurările de față toți românii trebuie să ne dăm mâna pentru salvarea țării și să uităm deosebirile ce ne despart

13 octombrie 2019 Dumitru Alexandru Filimon Bucurestii in istorie, Bucurestii noi

Vă sună cunoscut aceste cuvinte? Poate credeți că vorbim despre un slogan sau vreun motto de țară. Poate credeți că e un clișeu deja îmbătrânit prin care ne redefinim fidelitatea față de România(fidelitatea față de țară este sacră și este prevăzută ad literam in Constituție), dar aceste cuvinte aparțin lui Take Ionescu, un avocat strălucitor și iscusit, un neobosit om politic în luptă pentru România(a inițiat și susținut un program de alocare a unor sume pe bani pentru scolile și bisericile din Ardeal – pe atunci se pare că nu era o problemă să se ofere și scolilor și bisericilor cocnomitent bani de la bugetul de stat) cât și pentru emigrații români(a scris zeci de articole în publicații din străinătate, în special în Franța, a avut zeci de întruniri, suținând fără sincope un proiect românesc- de cauză românescă- în jurul românilor din afara granițelor de atunci).

De renumele și personalitatea lui Take Ionescu se leagă o serie de legi ce aveau ca obiect modernizarea instițuțională(se pare că legea administrației publice centrale a fost un succes în ciuda opoziției liberalilor lui I.C.Brătianu, fruntașul liberal fiind competitorul său politic pe tot parcursul carierei politice – De asemenea Brătianu a fost singurul politician care a amintit contribuția lui Ionescu la fondarea României Mari). Sunt multe de spus și poate și mai mult de discutat și comparat astfel încît să stabilim câteva idei cu valoare de adevăr despre ce politicieni am avut și ce politicieni am pierdut.

Take Ionescu a ales să se căsătorească din dragoste

Până toți vom reflecta la acest proces necesar și meritoriu pentru memoria și cultura politică  a națiunii noastre ar fi bine să amintim că locuința, casa lui Take Ionescu de lângă Piața Lahovari și Piața Romană din București, un conac din 1897 pare abandonată complet sau lâncezește într-o uitare ce depășește lejer granițele indiferenței. Nici măcar conștiința noastră nu-l mai observă deși casa e realizată într-un stil eclectic francez spectaculos de celebrul arhitect Louis Blanc (a proiectat Ministerul Agriculturii și Facultatea de Medicină).

Aș mai aminti că Take Ionescu a ales să se căsătorească din dragoste, fiind fiul unui negustor de cereale, devenind prin muncă un avocat de un succes formidabil care îl făcea să strălucească și mai mult în ochii contemporanilor(avocați, ziariști, tineri intelectuali, funcționari și, bineînțeles, masele de oameni) prin generozitatea sa înnăscută care amintește de profilul premierul Winston Churchill. Amândoi, foști prim-ministri în țările lor, erau incapabili de gesturi de răzbunare, malițiozitate sau mărunte resentimente ce teș adesea intrigi în jurul politicienilor. Întâmplarea face ca soția sa să fie englezoaică. Rămân cuvintele sale: ”În împrejurările de față toți românii trebuie să ne dăm mâna pentru salvarea țării și să uităm deosebirile ce ne despart”, care ne spun și astăzi o poveste.

FOTO: Descopera.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign