Strada Emil Bodnăraș – o istorie cu două revoluții

27 octombrie 2019 Dumitru Alexandru Filimon

Este dificil să-i explici tinerei generații cine a fost Emil Bodnăraș. Dacă sunt curioși înnăscuți pot să-și testeze limitele acestei curiozități aici. Fosta Strada Emil Bodnăraș după 1990 s-a transformat în Bulevardul Timișoara.

ISTORIE. Stoica Horea în lucrarea „Schimbarea politică și peisajul public oficial – schimbarea numelor străzilor orușului Bucuresti după 1989” precizează că ”aproape toate schimbările numelor străzilor care au avut loc la Bucureşti după 1990 a avut două motive simultane: 1. desfiinţarea peisajului urban comunist din perioada lui Nicolae Ceauşescu şi 2. crearea unui nou peisaj urban care să proclame şi să legitimeze valorile noii ordini politice”.

În opinia sa, primele schimbări postdecembriste s-au făcut la nivelul străzilor care purtau nume de lideri comunişti, cum este și Strada Emil Bodnăraș.

Cecetătorul subliniază că în noua tranziție românească ce a urmat ”puterea nou apărută dorea să comemoreze evenimentele din 1989, autointitulându-se port-drapelul Revoluţiei. Ca rezultat al acestei atitudini, multe străzi şi bulevarde au primit nume legate de Revoluţie. Printre primele schimbări ale numelor străzilor se situează cele ale străzilor din Drumul Taberei, care în vechiul regim comemorau liderii comunişti dintre anii 1950-1960. Acestor străzi li s-au atribuit nume legate de revoluţiile din alte câteva oraşe martir ale României: Timişoara, Braşov, Sibiu”. Astfel în virtutea unei noi revoluții a luat naștere Bulevardul Timișoara.

Cine este Emil Bodnăraș?

Pentru publicul larg, acest tovarăș de bolșevism(sper că e un termem mai catchy printre tânăra generație la nivel de percuție istorică dacă nu cunoaștere istorică) al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, de care se leagă și cariera și ascensiunea lui Ceausescu, ajunsese un bugetar de lux al României de atunci cochetând cu spațiul răsăritean unde se deplasa cu vaporul(spre disperarea comuniștilor care vedeau o risipă și un gest profund burghez- boem) în Insula Șerpilor(ce aparținea Uniunii Sovietice în acele vremuri) pentru a-și asigura un periplu reușit departe de zarva propășirii socialismului în România. Portretul lui Bodnăraș era prezent în școli unde personalitatea acestuia(revoluționară bineînțeles!) era la loc fruntaș de adulație printre pereții goliți de icoanele bisericești proaspăt aruncate la coșul de gunoi al istoriei, ca să ne exprimăm în limbajul lui Trotski.

Plăcuța Emil Bodnăraș de pe Bulevardul Timișoara

Vorbim de un baban al istoriei și de un biban isteț al jocurilor de culise. Pe Bulevardul Timișoara, aproape de Plaza, am găsit o reminisciență a străzii ce odinioară purta numele său. Mă întreb dacă locatarii cunosc istoria acestui nume ce le adăpostea sufletele strămășilor lor în perioada socialistă și ulterior de tranziție.

De ce credeți că acest fragment de istorie este încă păstrat pe bloc? Din melancolie, nepăsare sau dintr-un instinct de conservare a unui capitol din istoria României care nu se vrea uitat spre propășirea încă a prezentului?

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign