Cincinat a fost senzatia zilei, un poet de spirit frantuzesc viguros denumit „trubadurul galant printre latifundiarii vremii”

30 noiembrie 2019 Dumitru Alexandru Filimon Istorie

Vechea denumire de poanta ar putea la fel de bine sa poarte numele de „cincinata”, in onoarea marelui epigramist si poet roman, Cincinat Pavelescu. Desi uitat sau izolat de literatura de prin rang, Cincinat Pavelescu e un personaj boem, generos si afabil care conform spuselor lui Nichifor Crainic ”a pastrat pana la 60 de ani candoarea artei care a fost odata jocul copilaresc al omenirii”. Cincinat a fost senzatia zilei un poet de spirit frantuzesc viguros denumit  „trubadurul galant printre latifundiarii vremii”.

Cincinat a fost un avocat ce gusta din podoabele vietii de celibatar scriind versuri minunate despre domnisoarele ce-i aprindeau inima si despre contemporanii sai si viciile lor de ordin moral, uman sau profesional. Va prezentam mai jos doua epigrame cu mentiunea ca delicatetea lui Cininat supravietuieste izolata in dezacrod cu lumea noua si astazi. Despre Cincinat spune bine Crainic ca: ”Iti spune un vers nu ca sa-l lauzi, ci ca sa-ti faca placere”.

Unui primar spiritist ii dedica:

 

Cu mortii prea mult tu te joci

Si chemi la spirite o mie

Un sfat:pe al tau sa nu-l evoci

Ca niciodata n-o sa invie

 

Unui avocat mediocru ii scrie:

 

Vestitul avocat Fabriciu

Nu-i orator dar mie imi place

Daca vorbind e un supliciu

E un deliciu daca tace.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign