Daca Emil Racovita prefera scufundarile si explorarile in pesteri, Jean Bart este parintele si scriitorul apelor

28 noiembrie 2019 Dumitru Alexandru Filimon A-mestecate, Istorie

Cu siguranta pe vremea lui Creanga dascalul era un fauritor de destine, o calauza morala pentru mintile tinere. Savantul Emil Racovita sau academicianul Jean Bart au fost elevii lui Ion Creanga, fiecare pastrand vie amintirea dascalului lor. Amandoi posedau o imaginatie bogata patrunzand misterul naturii si al apelor in felul lor.

Daca Emil Racovita prefera scufundarile si explorarile in pesteri, Jean Bart (pseudonimul literar al scriitorului Eugeniu P.Botez imprumutat de la un faimos corsar flamand al secolului al XVII-lea) este parintele si scriitorul apelor.

Aflandu-se intr-o relatie buna cu inginerul Anghel Saligny care avea rezultate in modernizarea podurilor dunarene, Bart il roaga in 1904 sa realizeze planurile pentru Capetenia de port si Gara fluviala de la Calarasi unde devine capitan de port in perioada 1904-1905. Pe langa rugamintea fata de Saligny are initiative indraznete menite sa previna accidentele pe Calul Borcea si portul Calarasi.

Pentru faptele sale I se confera in 1904 Ordinul Coroana Romaniei. In debutul primului Razboi Mondial, Bart era comisar maritim al portului Sulina, fiind inaintat in 1916 la gradul de capitan-comandor al Diviziei de Dunare. Experienta de aici va fi redata in minunata sa proza marina din romanul Europolis.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign