Grigore Antipa ”Numai omul de știință adevărată reușește …să fie ascultat și să se impună în lumea internațională… căci el se bazează pe o forță mai mare decât a oricărei armate: pe dreptate și adevăr”

03 noiembrie 2019 Dumitru Alexandru Filimon Societate

Când ați fost ultima dată la un muzeu? Grigore Antipa reprezintă multe în conștiința oamenilor. Omul de știință va spune că Antipa iubea Marea Neagră și cercetările sale au pricinuit mari descoperiri demne și astăzi să-i facă cinste. Istoricul va aminti de raportorul Mării Negre, iar omul de cultură poate va aminti de memoriile sale unde își afișa fățis susținerea caldă pentru rege sau pleda pentru omul de știință care ar fi bine să lucreze neîncetat pentru a atinge măreția.

Dacă Grigore Antipa poate vă mai spune ceva, Muzeul care este patronat spiritual de el ce mai înseamnă astăzi când sărbătorim 185 de ani de la înființarea sa?

Demult într-o zi de  3 noiembrie în anul 1834 se înfăptuia ”Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi” din Bucureşti, în prezent Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”.

Antipa știa cel mai bine că doar în știinta se pot găsi adevăratele bogății ale Mării

Muzeul s-a înființat la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.

Mare om de știință Grigore Antipa, cel al cărui nume se leagă de acutalul muzeu din Piața Victoriei iubea Marea Neagră, devenind in anii interbelici raportor pentru acest bazin maritim. Antipa știa cel mai bine că doar în știinta se pot găsi adevăratele bogății ale Mării.

”Știința, însă, mai dă unui popor și conștiința drepturilor sale și deci prestigiul necesar pentru a-și putea afirma și apăra, cu mai multă tărie și competență, ființa sa și rostul său și de a ști să respingă cum se cuvine încercările de încălcarea drepturilor sale și de umilire în conferințele de colaborare internațională.. Numai omul de știință adevărată reușește …să fie ascultat și să se impună în lumea internațională… căci el se bazează pe o forță mai mare decât a oricărei armate: pe dreptate și adevăr.”, spunea Antipa.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign