La Bucuresti s-a infiintat prima fabrica de bere in 1811

10 decembrie 2019 Dumitru Alexandru Filimon Bucurestii in istorie

La Bucuresti s-a infiintat prima fabrica de bere in 1811. Dupa V. Taban (Fabricarea berei, Bucuresci 1900) s’a infiintat la Bucuresci prima fabrica de bere in anul 1811, dupa V. A. Urechia (Legende, Bucuresci 1901), in timpul ocupatiunii rusesti din anii 1806-1812, Iohann Nemtul a instalat in Bucuresci prima berarie in hanul Filaret; el a primit in anul 1815 monopolul fabricatiunii de bere, cu conditiune ca sa platesca la Cutia milelor 300 lei pe an si a vindut acest monopol lui Andrei Kuba.

In anul 1824, berarul G. Krebs a dobandit de la Voda Grigorie Ghica permisiune ca sa fabrice si el in Bucuresci bere, osebite spirturi, rom si otet. Pe la anul 1840 au mai existat mici fabrici de bere la Iasi, Dorohoi, Botosani, Nemt si Galati. In dosarele Ministeriului de Finante din Moldova din anul 1855, aflate in Arhivele Statului, se gaseste un opis de privilegiuri date la feluri de persoane pentru felurite industrii, printre care figureza privilegiul pentru fabrica de a se lucra bere, atat de acea obicinuita in tara cat si de acea de Bavaria.

Sursa: Istoria Igienei in Romania in secolul al XIX-lea doctor I.Felix – membru al Academiei Romane

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign