Radu Beligan: “Arta este un organism delicat care, pentru a se dezvolta, are nevoie de adevăr şi de căldură, de intransigenţă şi de înţelegere”

14 decembrie 2019 Dumitru Alexandru Filimon Istorie

Acum 101 ani se nastea marele actor Radu Beligan. Ce-am mai putea spune despre acest mare actor care juca in spectacole inca din perioada interbelica? As mai adauga ca in perioada cand ii era interzis lui Mihail Sebastian sa apara pe vreun afis ca autor al vreunei piese de teatru din cauza originii sale evreiesti, Radu Belian cade prada unei conspiratiei pusa la cale de mai multi actori in frunte cu Nicu Vlădoianu, care avea Teatrul Alhambra (Comedia de azi) care voia sa ii gazduiasca piesele lui Sebastian sub alt nume. Regizor va fi Soare Z Soare care stie aceasta poveste.

Radu Beligan este tinut in umbra acestui adevar, ba mai mult decat atat in timpul sustinerii unui spectacol in provincie, Beligan isi face timp sa vina in Galati spre a cauta presupusul profesor de liceu care ar fi scris ”Steaua fara nume”. Acesta era unul dintre zvonuri. Dupa cum va puteti inchipui Beligan a fost dezamagit caci isi pusese toate sperantele sa fie lamurit in legatura cu personajul pe care urma sa-l interpreteze.

“Arta este un organism delicat care, pentru a se dezvolta, are nevoie de adevăr şi de căldură, de intransigenţă şi de înţelegere. Cu un cuvânt de constiinţă. Mi se pare că oamenii de teatru au datoria să vegheze cu străşnicie, ca nimic să nu altereze integritatea morală a vieţii artistice.” Radu Beligan, revista Teatrul nr.4(anul XI) aprilie 1966

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign