Strada Dristorului – o reconstituire anevoioasă (IV)

12 decembrie 2019 G. Graur [Aventurierul] Bucurestii vechi

În continuarea articolului precedent, vă prezint câteva imagini noi ale caselor demolate de pe strada Dristorului. A durat ceva mai mult să le reproduc, întrucât a trebuit să rezolv unele contradicții care apăruseră între ceea ce îmi aminteam și ceea ce-mi arăta planul cadastral. De pildă, la una din adrese am găsit că erau de fapt 4 case în aceeași curte, când eu îmi aminteam numai de una.

Mai postez odată harta zonei de care ne ocupăm:

Strada Dristorului – zona de interes

Prima imagine este a caselor care se aflau între străzile Diligenței și Antilopei:

Str. Dristorului nr. 47 – 47 A

Este vorba de două case-parter, cea din dreapta având numărul 47, iar cea din stânga – 47 A. În mod normal, numerele trebuiau date în ordine inversă; dar dacă nu s-au acordat așa, înseamnă că prima casă din stânga, de culoare galben-citron, a fost construită mai târziu.

Casa din dreapta, de culoare portocalie, avea intrarea principală prin curte. Cu toate acestea, ea avea și o intrare direct din stradă, printr-o ușă de culoare vișinie și părea abandonată de mulți ani. Este posibil ca acolo să fi existat vreun mic magazin care a funcționat cu mulți ani în urmă, poate chiar înainte de naționalizare.

Între cele două case exista un gard despărțitor și multă vegetație (tufișuri înalte), iar curțile erau pavate cu mozaic de culoare gri.

Azi, zona arată în felul următor:

Str. Dristorului la intersecția cu str. Voroneț

Cele două case se aflau pe locul atelierului de vulcanizare și parțial în zona intersecției cu strada Voroneț.

Al doilea desen este de la intersecția străzii Dristorului cu strada Meșterul Manole:

Str. Dristorului la colțul cu str. Meșterul Manole (color)

Casa de pe colț, având numărul de imobil 50, era ceva mai răsărită față de celelalte din apropiere. Am avut ceva dificultăți și aici, întrucât planul cadastral afirmă că avea etaj, dar eu o știam doar cu puțin mai înaltă decât vecinele ei. Probabil că avea o mansardă amenajată, ce putea fi locuită.

Era de culoare albă și avea o intrare chiar pe colț, cu o singură treaptă. Holul era pavat cu mozaic de culoare ocru-bej iar ușa era din metal cu mai multe vitralii pe care n-am reușit, din păcate, să le reproduc. Această intrare fusese proiectată, probabil, pentru vizitatori, căci nu era folosită în mod curent, accesul locatarilor făcându-se prin curtea prevăzută cu un gard metalic de culoare bleu.

În stânga, pe latura de pe strada Dristorului, clădirea se continua cu o tutungerie.

A doua ipostază a desenului e următoarea:

Str. Dristorului la colțul cu str. Meșterul Manole (imagine completă)

Ea a avut în vedere existența copacilor de pe marginea străzii, care ocupau un scuar relativ îngust ce se întindea până la colțul cu strada Negoiu. Este vorba despre mai mulți arbori din speciile frasin și plop.

Pe locul acestei case de colț se află acum un bloc de 4 etaje care a acoperit traseul fostei străzi Meșterul Manole. O stradă nouă, purtând același nume, a fost creată la vreo 50 de metri mai spre centru.

A treia imagine pe care v-o prezint este de la intersecția străzii Dristorului cu intrarea Antilopei (în diagonală cu precedenta):

Str. Dristorului nr. 43 colț cu intr. Antilopei (schiță)

Casele se găseau la numărul 43 și, cel puțin în 1975, existau în acestă configurație. Este logic să ne gândim că acolo locuiau mai multe familii. În acest prim desen am figurat doar liniile elementelor existente acolo, pentru a se putea observa imaginea de ansamblu a tuturor clădirilor ce se înghesuiau, cum se zice, „pe metrul pătrat”.

A doua versiune a desenului nr. 3 este acesta:

Str. Dristorului nr. 43 colț cu intr. Antilopei (parțial color)

Se observă, pe lângă casa principală, vopsită în turcoaz, alte două undeva în stânga, dintre care una chiar cu etaj. În spatele primei case era o alta, mai înaltă, având adresa pe intrarea Antilopei nr. 1, de tip „vagon” și care era mult mai lungă decât celelalte. Nu se vedea bine de la stradă, aflându-se în spatele gardului și fiind mascată de un copac masiv, aflat undeva în dreapta.

Se mai pot vedea și cele trei trepte de la intrarea în casa din față, care avea, cel mai probabil, 3 camere și un mic antreu.

Iată și a treia etapă a desenului anterior:

Str. Dristorului nr. 43 colț cu intr. Antilopei (color)

Se vede gardul care delimita proprietatea la stradă, nu foarte înalt, alcătuit din șipci de lemn vopsite în culoarea vișinei putrede, cu spații între ele. Poarta se găsea în dreptul treptelor, cam la mijlocul curții.

În fine, avem și o a patra replică a acestui desen:

Str. Dristorului nr. 43 colț cu intr. Antilopei (imagine completă)

Ea a fost necesară, întrucât în curtea casei principale creștea un pom fructifer (din ce-mi amintesc era vorba despre un cais), iar pe trotuarul din dreapta se găsea un copac bătrân și noduros (un ulm). Acești arbori acopereau parțial vederea privitorului aflat la distanță.

Pe locul acestor case vechi este acum un bloc de 4 etaje:

Bloc cu 4 etaje pe str. Dristorului colț cu str. Voroneț

După cum am precizat și în celelalte articole, imobilele din acest perimetru au fost dărâmate într-un interval cuprins între primăvara anului 1986 și iarna lui 1987, pentru crearea unei zone-tampon de blocuri cu 4 etaje între cartierul de vile și bulevardul Decebal, nou trasat.

Mai sunt și alte clădiri de pe strada Dristorului pe care vreau să le reproduc din memorie, iar pe altele, deja desenate, trebuie să le modific întrucât au apărut informații noi, de care nu dispuneam în 2013. Dar asta se va întâmpla într-unul din articolele viitoare.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign