ATUNCI ŞI ACUM: Palatul Victoria

27 ianuarie 2020 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Palatul Victoria, edificiu reprezentativ în arhitectura Capitalei, este situat în Piaţa Victoriei nr. 1, pe latura de est a Pieţei Victoriei, în apropierea Muzeului de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” şi a Muzeului Naţional de Geologie.

 

Palatul Victoria a fost construit între anii 1937-1944, pe locul fostului palat al prinţului Grigore Sturdza (ridicat în 1901). Astăzi, este sediul Guvernului României, potrivit lucrării ”Dicţionarul monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti” (Editura Meronia, Bucureşti, 2011).
Foto 1: Palatul Victoria din Bucureşti (1956)/ Răzvan Botea / Arhiva Istorică AGERPRES
Foto 2: Palatul Victoria, sediul Guvernului (2019)/Silviu Matei/AGERPRES FOTO


Destinat Ministerului Afacerilor Externe, edificiul a fost construit după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), care a realizat, începând cu mijlocul anilor ’30, câteva importante edificii publice, între care Şcoala Superioară de Război, Palatul Direcţiei Generale a Căilor Ferate, potrivit https://gov.ro/.

 

Construcţia clădirii a început în 1937 şi s-a încheiat în 1944. În urma bombardamentelor aviaţiei germane din cel de-al Doilea Război Mondial (august 1944), edificiul a fost grav avariat. Lucrările au fost reluate şi finalizate în 1952, când a devenit sediul Consiliului de Miniştri (la începutul anilor ’70, Ministerul de Externe a fost instalat într-o aripă a acestuia). În 1990, clădirea a devenit sediul primului guvern al României post-comuniste.

 

Clădirea prezintă un plan simetric, pe mai multe niveluri, expunând spre piaţă o faţadă de 100 de metri. Planul are o axă de compoziţie formată din săli oficiale de recepţie, în jurul cărora este organizat întregul ansamblu. Vestibulul şi holul de onoare au o scară monumentală care ocupă trei travee (n.a. – parte a unei construcţii care cuprinde două puncte de reazem şi deschiderea dintre ele). Holul este prevăzut de o parte şi de alta cu uşi glisante, care dau posibilitatea celor două grădini interioare să formeze un spaţiu larg pentru recepţiile în aer liber.

 


Foto 1: Palatul Victoria din Bucureşti (1952)/Arhiva Istorică AGERPRES
Foto 2:  Palatul Victoria, sediul Guvernului (2019)/Silviu Matei/AGERPRES FOTO


Etajul I, rezervat pentru recepţii, are ca piesă dominantă salonul principal (700 de metri pătraţi), ce ocupă întregul front al faţadei, cu acces direct pe terasa de deasupra arcadelor. Galeria de onoare, cu coloane şi oglinzi, face legătura între holul de onoare, sala de recepţie, sălile de banchet şi sălile de consiliu, desfăşurându-se pe toată lungimea sălii de recepţie. Atât holul, cât şi galeria de onoare au vedere spre cele două grădini interioare.

 

Etajele următoare sunt ocupate de cabinetele miniştrilor, săli pentru consilii şi comisii, birouri, desfăşurate de-a lungul culoarelor în formă de E. Volumul simplu, de forme clasice, prezintă spre Piaţa Victoriei o faţadă placată cu marmură albă de Ruschiţa, însoţită de stâlpi ce organizează şi armonizează întregul front al construcţiei. Sculptura decorativă poartă semnătura lui Mac Constantinescu (1900-1970).

 

În 2004, Palatul Victoria a fost inclus în Lista monumentelor istorice.

AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign