Cartografia imaginii: narațiune / spațiu / timp

12 ianuarie 2020 Andrei Slavuteanul Evenimente

Cartografia imaginii: narațiune / spațiu / timp este un proiect al Asociației ARCHÉ, dezvoltat alături de Galeria H’art, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, rețeaua Cărturești și Universitatea Națională de Arte din București, din dorința de a prezenta arta contemporană românească în forma ei actuală și a arăta legăturile solide care se formează între cultura vizuală și cultura scrisă.

Printr-o serie de activități specifice (tur ghidat/lecție deschisă cu studenții de la Universitatea Națională de Arte, conferință, lansare de catalog, expoziție) desfășurate pe durata întregii zile de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și cu sprijin financiar de la Ministerul Culturii, ne propunem să discutăm despre arta lui Ștefan Ungureanu accentuând strânsa conexiune dintre imagine și cuvântul scris.
Proiectul vrea să sublinieze legătura dintre cele două componente, textul și imaginea care compun o relație vizibilă între opera descrisă în textele critice ale catalogului și opera prezentă în cadrul expoziției.

Cel mai recent catalog al artistului Ștefan Ungureanu: Mapping Narratives, Time and Space, ed. Ioana Marinescu, Ed. Vellant, 2019 va fi lansat cu ocazia unei conferințe (Cărturești Modul) și a unei expoziții (Cărturești Carusel) care vor reprezenta o oportunitate de a înțelege complexitatea unei lucrări de artă, analizată chiar de specialiștii care au scris studii critice și teoretice și au conceput un design care să reprezinte lucrările în cea mai ergonomică formă cu putință.

Dezbaterea de la Cărturești Modul își propune să prezinte comentariile autorilor catalogului: Dan Popescu, Erwin Kessler, Ioana Marinescu și Ioana Șerban și să creeze un dialog despre arta lui Ștefan Ungureanu. Având specializări (istoria artei, filosofie, management cultural etc.) și interese diverse, participanții vor explica propriul punct de vedere în legătură cu scrierea despre arta contemporană în general și opera lui Ungureanu în particular.

Conferința va beneficia de live streaming pe canalele de comunicare media și partenerii noștri de la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov vor interacționa în mod activ pe durata discuției.

Ștefan Ungureanu (n.1984) este preocupat de transpunerea vizuală a științei în imagini. Lucrările sale organizează și normează spațiul, narațiunea și timpul în structuri vizual-narative complexe. Ungureanu folosește în cercetarea sa artistică concepte proprii inspirate de Bruno Latour, Jordan Peterson sau Robert Sapolsky. Din 2016 urmează un doctorat la UNARTE, sub coordonarea domnului profesor Dragoș Gheorghiu. O parte dintre rezultatele cercetării sunt prezentate în această expoziție și în șirul de evenimente care sprijină acest demers.

http://stefanungureanu.com

Dan Popescu (n.1974) este managerul H’art Gallery, una dintre primele și cele mai importante galerii de artă privată din București și din țară. A curatoriat un număr important de expoziții și a încurajat schimburi culturale internaționale. Una dintre cele mai importante realizări ale sale a fost formarea unui public fidel care participă în număr tot mai mare la evenimentele destinate artei contemporane. „Obsesia mea e formarea de comunități artistice vii și evitarea sclerozei instituționale”, explică Dan Popescu.

https://psihopompex.blogspot.com

Erwin Kessler (n. 1967) este directorul fondator al MARe/Muzeul de Artă Recentă. A studiat Filosofia, Istoria Artei și Antropologia în București, Praga, Paris (DEA de la EHESS) și Maastricht. Este cercetător științific la Institutul de Filosofie, București, profesor asociat de Istoria Artei și a Esteticii la CESI, Universitatea București. A publicat volumele Cel ce se pedepsește singur. Ștefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu, arta și România în 80-90 (Ed. ICR, 2010), x20. O radiografie a artei românești după 1989 (Ed. Vellant, 2013), Dealuri și câmpii. Antropogeografii atavice (Ed. Vellant, 2015), Ștefan Bertalan: Emigrare interioară (Ed. Vellant, 2016), Ion Grigorescu: Opera pictată 1963-2017 (Ed. Vellant, 2017), Florin Mitroi. Zile ( Ed. Humanitas, 2018), Diversitate stilistică cu răspundere limitată (Ed. Vellant, 2018), ș.a.

Ioana Marinescu (n.1988) este curator și istoric de artă la H’art Gallery in Bucharest. Din 2015 lucrează la un doctorat cu tema biografia cuplurilor de artiști, un subiect predilect în proiectele sale. A lucrat cu numeroși artiști printre care Nicolae Comănescu, Ion Bârlădeanu sau Gili Mocanu. Colaborarea cu Ștefan Ungureanu a presupus editarea primului său catalog, dar și curatorierea unor expoziții personale și de grup. Este editor și unul dintre autorii de text ai catalogului Ștefan Ungureanu: Mapping Narratives, Time and Space, Ed. Vellant 2019.
http://unarte.academia.edu/IoanaMarinescu

Ioana Șerban (n. 1990) e curator asistent la MARe/Muzeul de Artă Recentă și doctorand la CESI/Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, unde scrie o lucrare despre nou în teorii și practici ale artei contemporane. A tradus cataloagele/volumele Mamuca: Mai Mult ca Abstractul, Florin Mitroi. Zile, Diversitate Stilistică cu răspundere limitată, Tricolor, GPS. Geometrii Post-Sistem în Arta Românească de Acum ș.a. A participat cu texte critice în cataloagele Mamuca, Diversitate Stilistică, Rai din Iad, Fete de vis: Idealul feminin în arta românească, GPS, Ștefan Ungureanu. Mapping Narratives, Time and Space.

Asociația ARCHÉ este o organizație care desfășoară activități de cercetare, conservare, punere în valoare și promovare a patrimoniului cultural. Misiunea sa este de a susține și promova interesul pentru patrimoniu, prin înțelegerea rolului social al acestuia și a valorilor specifice. Echipa Asociației ARCHÉ, alcătuită din profesioniști, din domenii precum arhitectură, istorie, istoria artei, economie, științe juridice și comunicare etc și-a propus să atragă atenția asupra faptului că patrimoniul este o resursă complexă și sensibilă, în continuă nevoie de cunoaștere și gestionare atentă.

Asociației ARCHÉ are un interes de lungă durată și pentru arta contemporană, care s-a manifestat recent în editarea și publicarea catalogului Ștefan Ungureanu: Mapping Narratives, Time and Space, ed. Ioana Marinescu, care a apărut în toamna anului 2019 la Editura Vellant, în urma câștigării apelului de proiecte editoriale organizat de AFCN.
https://www.arche.ro/

Galeria H’art este fondată de Dan Popescu în anul 2002, una dintre primele galerii de artă contemporană private. De atunci și până în prezent au fost curatoriate un număr important de expoziții, atât în propriul spațiu cât și în colaborare cu alte instituții din România și străinătate, s-au editat cataloage reprezentative pentru arta contemporană română și s-au organizat conferințe pe diferite teme de interes cultural. Dictonul lui Dan Popescu: „Ochi pentru ochi și artă pentru artă”.
http://hartgallery.ro/

„Cartografia imaginii: narațiune / spațiu / timp” este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii de către Asociația ARCHÉ.
Catalogul „Ștefan Ungureanu: Mapping Narratives, Time and Space”, ed. Ioana Marinescu, Ed. Vellant, 2019 este un proiect al Asociației ARCHÉ cofinanțat de AFCN în sesiunea proiecte editoriale din 2019. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fii folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign